IZBORNO PROMATRANJE 'U IME OBITELJI'

Markić napada HTV i traži od DIP-a zapisnik prigovora

29.12.2014 u 15:32

Bionic
Reading

Predsjednica udruge ‘U ime obitelji’ Željka Markić ponovno je u ponedjeljak upozorila na problem biračkog popisa na kojem se, kako tvrdi, nalazi 250.000 birača više nego punoljetnih građana, te izvijestila kako su od MUP-a zatražili podatke s 1. siječnja o broju punoljetnih osoba s boravištem u Hrvatskoj, a od Ministarstva uprave o broju birača u svim evidencijama u registru birača.

Markić je na konferenciji za novinare rekla da je jedan od kandidata za predsjednika Republike kandidat SDP-a, stranke na vlasti, kao i ministar uprave koji ‘manipulira podacima o broju birača’. Radi se o presedanu u EU i svim razvijenim zemljama, da imamo dvije liste birača i ne znamo zašto je puno veći broj birača nego punoljetnih osoba, dodala je.

‘U ime obitelji’ je dobila puno poziva građana u vezi debate predsjedničkih kandidata na HTV-u dan prije izborne šutnje, tvrdi Markić.

‘Nedopustivo je da javna televizija, koju građani i birači financiraju s više od 1,2 milijarde kuna godišnje, napravi sučeljavanje s tako niskim profesionalnim kriterijima u kojima se uloga i važnost predsjedničke funkcije svodi na 'poluzabavni show'‘, kaže Markić.

‘Svi znamo standarde, bez obzira kakvi su naši stavovi o predsjedničkim kandidatima, jer smatramo da je svaka funkcija u Hrvatskoj koja predstavlja građane bitna i bitno je tko će predstavljati Hrvatsku u zemlji i inozemstvu idućih pet godina’, istaknula je Markić.

Članica Upravnog odbora ‘U ime obitelji’ Natalija Kanački izvijestila je da su izbori promatrani na svim razinama, a većih nepravilnosti nije bilo. Predložila je DIP-u da se na kraju dana sastavi zapisnik i kategorizacija prigovora kako bi promatrači i građani mogli vidjeti koliko je ukupno bilo prigovora i na što su se odnosili.

Kazala je kako se na biračkim popisima nalazi veći broj preminulih osoba, što su im dojavili članovi njihovih obitelji i sumještani, pa su na to upozorili promatrače iz drugih udruga i one od predsjedničkih kandidata.

Koordinator promatrača udruge Dominik Knezović kaže kako se to događa na razini cijele Hrvatske, a na jednom biračkom mjestu u Zagrebu na biračkom popisu nalaze se osobe preminule prije čak 15 godina.

U Zagrebu na biračkom mjestu broj sedam u Ulici Račkoga/Trg hrvatskog preporoda bio je 21 listić viška, pa će se izbori morati ponoviti 4. siječnja. Na tom biračkom mjestu članica biračkog odbora bila je alkoholizirana pa je je predsjednik odbora udaljio, kazao je Knezović.

Udruga je imala 682 promatrača diljem Hrvatske, najviše u Zagrebu, a neki od njih imali su problema s akreditacijama jer DIP nije poslalo cjelovite podatke svim biračkim odborima.

Zabilježeno je i da su neki birači vrijeđali promatrače udruge, a neki od promatrača stranaka čiji su kandidati sudjelovali na izborima potpisivali su bianco zapisnike prije kraja izbornog procesa, rekao je Knezović.