velike ambicije

Marine Le Pen smatra da je najbolja osoba za 'novi svijet' Trumpa i Putina

02.05.2017 u 22:45

Bionic
Reading

Desničarka Marine Le Pen ustvrdila je u utorak da će ona bolje štititi francuske interese od svojeg suparnika u drugom krugu predsjedničkih izbora, centrista Emmanuela Macrona, u ‘novom svijetu’ američkog predsjednika Donalda Trumpa i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Le Pen, koja kritizira ‘nekontroliranu globalizaciju’, nada se da će iskoristiti dio nacionalističkih, protuestablišmentskih osjećaja koji su doveli Trumpa u Bijelu kuću i potaknuli Britance da glasuju za izlazak iz EU-a te postane prva predsjednica Francuske.

Za Macrona, proeuropskog bivšeg investicijskog bankara, ona kaže da je marioneta banaka i elite. On joj odgovara da je demagog i nasljednica odrasla u dvorcu koja nema nikakvog iskustva osim desničarske politike.

Mislim da sam najbolja osoba za razgovor s tim novim svijetom koji se pojavljuje, da razgovaram s Putinovom Rusijom, Trumpovim Sjedinjenim Državama, Velikom Britanijom premijerke May... Indijom premijera Modija’, kazala je u intervjuu za Reuters u sjedištu svoje kampanje.

Le Pen u to vjeruje ‘jer sve te zemlje više ili manje okreću leđa ideologiji slobodne trgovine, tržišnog natjecanja i potkopavanja socijalne zaštite.’ ‘Stoga osjećam puno više bliskosti s njihovom političkom filozofijom nego Merkelinom’, kazala je.

Na pitanje što misli o preprekama s kojima se Trump suočio u prvih 100 dana na vlasti, uključujući neuspješan pokušaj da opozove Obamacare, kazala je: ‘To pokazuje da establišment postoji i pokušava se boriti protiv demokratskog izbora naroda. Možete vidjeti da se dio sustava ujedinio da zaustavi Donalda Trumpa u provedbi mjera koje je izabrao narod.’

Le Pen ne vjeruje također da Trump želi umanjiti prava žena.