strateška orijentacija

Marina Pavković iz inicijative Obnovimo Zagreb kandidatkinja za gradonačelnicu

29.01.2021 u 13:07

Bionic
Reading

Osnivačica volonterske zajednice nestranačkih stručnjaka i znanstvenika Obnovimo Zagreb Marina Pavković predstavila je u petak svoju kandidaturu za gradonačelnicu Zagreba poručivši da će u kampanji biti usmjerena na strateški i projektni pristup s ciljem promjene lica grada

"U kampanji će me voditi strateška orijentacija prema gradu Zagrebu, vodit će me projektni pristup. U ovome gradu zajedno sa suradnicima i Gradskom skupštinom, za koju vjerujem da će nakon ovih izbora biti daleko kvalitetnija i više orijentirana javnom interesu, želja mi je da svi zajedno s nekoliko ključnih projekata za grad Zagreb promijenimo lice ovoga grada", rekla je novinarima Pavković ispred HDLU-a.

Istaknula je da kada je prije osam mjeseci nakon potresa u Zagrebu okupljala volontersku neformalnu zajednicu stručnjaka i znanstvenika nije ni pomišljala da će to postati njihova politička avantura.

"Međutim, nakon što smo napisali 150 javnih objava, uputili 20-ak predstavi Vladi i institucijama, shvatili smo da kucamo na gluha vrata i da moramo nešto napraviti da bi se sve te naše ideje i znanje pretvorile u javne politike. To je bio razlog zbog kojeg smo u studenome prošle godine objavili da idemo na lokalne izbore", naglasila je Pavković.

Dodala je da se nisu mogli zbog epidemioloških mjera formirati kao politička stranka te će na lokalne izbore ići kao nezavisna lista koju će ona voditi.

"U Obnovimo Zagreb smo konsenzualno odlučili da se kandidira mene kao kandidatkinju za gradonačelnicu grada Zagreba", kazala je Pavković.

Konferenciju za medije održali su na južnoj strani HDLU-a, preko puta zgrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, za koju je Pavković istaknula da je pravi simbol propadanja Zagreba. Podsjetila je da je tu zgradu Grad Zagreb donirao Jugoslavenskoj akademiji znanosti i umjetnosti te da je rađena prošlog stoljeća.

"Kad vam grad nešto poklanja to znači da na tom mjestu mora biti javna namjena koja će služiti svim građanima ovoga grada. tako je u početku i bilo. Akademija je sagradila 8000 kvadrata najamnih stanova iz čijih prihoda i rente je ideja bila da se financira znanost i umjetnost Hrvatske", kazala je Pavković.

Dodala je kako deset godina svjedočimo konstantnom propadanju javne imovine koja ne propada samo arhitektonski, već i ekonomski.

"Nailazimo na nerazumijevanje već šest godina. Predlagala sam vodstvu HAZU-a da se u toj zgradi napravi jedan moderan dom umirovljenika za znanstvenike i umjetnike", naglasila je Pavković.

Ističe kako se to nije dogodilo, ali da sada to više nije njena stručna teoretska priča, već to postaje jedan od projekata njene kandidature.

Predstavila je i svoje kolege i stručnjake koji će sudjelovati u kampanji - arhitekt i urbanist Jesenko Horvat, grafička dizajnerica Sanja Bachrach Krištofić, krajobrazni arhitekt Mario Jukić, književnica Silvija Šesto, novinar i publicist Ratko Bošković te fotografkinja i dokumentaristica Vladimira Spindler.