proračun će izdržati

Marić o državnim financijama: Ovo dosad su zaista veliki udari i nadam se da ih više neće biti

07.01.2021 u 20:13

Bionic
Reading

'Ovo dosad su zaista veliki udari i nadam se da ih neće više biti. Cijeli svijet ima velike probleme samo zbog pandemije, a mi smo imali i dva razorna potresa. Naša je zadaća sve ovo vrijeme staviti javne financije i proračun maksimalno u funkciju i zaštite ljudskih života i radnih mjesta, a sada i obnove', kaže ministar financija Zdravko Marić

Ministar financija Zdravko Marić rekao je kako je njegova glavna poruka građanima 'da će javne financije i proračun izdržati'. Gostujući u Dnevniku HTV-a Marić se osvrnuo na odluku o oslobađanju donacija od PDV-a koja je prije svega, kako je rekao, usmjerena na obveznike PDV-a. Objasnio je kako je riječ o pravnim i fizičkim osobama koje su prešle prag od 300.000 kuna.

'U kratkom roku naravno da govorimo o hrani, međutim u nekom srednjem roku sigurno je to građevinski materijal, ne samo robe nego i usluga izvođenja iste. Sve novčane donacije su osobođene PDV-a, na računu koji smo otvorili dosad je prikupljeno gotovo 65 milijuna kuna. Fina radi na aplikaciji kako bi se moglo uplaćivati i preko kartica, visa, mastercard i slično. Vjerujem da će početkom idućeg tjedna biti spremna, kako bi i omogućili onima koji žive izvan EU-a lakše doniranje', rekao je Marić.

Istaknuo je kako su se u početku možda najviše donirale osnovne živežne namirnice, ali i da se u mjesecima koji su ispred nas prije svega misli na donacije građevinskog materijala, koji će služiti u obnovi i izgradnji objekata na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije.

'Novčane donacije su uvijek oslobođene plaćanja PDV-a i u ovom trenutku iznos donacija na službenom računu državne riznice je 64,1 milijun kuna', istaknuo je ministar financija.

Najavio je da će kroz idućih nekoliko dana, i zbog individualnih upita iz zemalja izvan EU-a pa tako i SAD-a, odakle je i inicijativa i pokrenuta, biti omogućena uplata donacija karticama, poput Vise i Mastercarda.

'Tim načinom plaćanja namijenjena sredstva bi se odmah transferirala u državni proračun, a na tome radi Fina, u suradnji s pojedinim komercijalnim bankama', dodao je Marić.