o pritisku partnera oko štrajka

Marić jasno poručio: Negdje se mora donijeti odluka i podvući crta

15.10.2019 u 13:29

Bionic
Reading

Ministar financija i potpredsjednik Vlade Zdravko Marić u utorak je poručio kako Vlada i dalje nastavlja s politikom povećanja plaća te unaprjeđenja materijalnoga statusa za sve državne i javne službenike

'Svaki dan pratimo što se događa, u ovome trenutku nemam ništa novo za reći. Mogu ponoviti sve što je učinjeno do sada kroz povećanje osnovice i porezna rasterećenja. Ponavljam, ne planiramo na tome stati, naša je ideja nastaviti dalje s politikom povećanja plaća i unaprjeđenja materijalnoga statusa i uvjeta za sve državne i javne službenike', rekao je Marić.

Dijalog s prosvjetnim radnicima ćemo nastaviti

Ministar Marić sudjelovao je na konferenciji 'Kvaliteta korporativnog upravljanja' u organizaciji Hanza Medije u zagrebačkom hotelu Esplanade.

Komentirao je i štrajk prosvjetnih radnika te dodao da će se dijalog nastaviti.

'Naša je odgovornost gledati sustav u cjelini. Siguran sam da ćemo u konačnici predložiti nešto na tragu svega onoga što činimo ovo vrijeme, da plaće nisu na kraju liste prioriteta, već pri samom vrhu', rekao je.

Istaknuo je kako na adekvatan način i u skladu s mogućnostima honoriraju rad te otvaraju perspektivu svima koji ulaze u taj sustav.

'Nastojimo ne izdvajati dio po dio, svi državni i javni službenici doprinose našem društvu na jedan način. Želimo poboljšati kvalitetu i efikasnost ukupnih usluga', dodao je.

Marić je, na pitanje hoće li se narušiti državni proračun ukoliko se izađe u susret zahtjevima sindikata, ponovio kako javne financije moramo gledati u cjelini.

'Mi gledamo cjelinu. Svaki resor ima određeni limit. Na početku godine povećali smo osnovicu plaće za tri posto, i dodatnih dva posto koji su stupili na snagu 1. rujna. Tih dodatnih dva posto nije bilo osigurano u proračunu, ali ćemo uštedama na različitim stavkama tijekom godine osigurati ta sredstva', napomenuo je.

  • +21
Štrajk učitelja i profesora u osnovnim i srednjim školama Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Sve će, dodao je, biti jasnije na predstavljanju proračuna za slijedeću godinu, a rekao je i da zbog kvalitetnog planiranja proračuna nema potrebe za rebalansom do kraja godine.

Rješenje nije uvijek financijske prirode

Komentirao je i oštar stav koalicijskih partnera koji sve više javno pozivaju na prihvaćanje zahtjeva sindikata prosvjetnih radnika.

'Razgovarat će čelni ljudi parlamentarne većine i koalicijskih partnera. Meni je važno da su javne financije i gospodarstvo bez poremećaja u izvršavanju', istaknuo je Marić.

Kad je riječ o mogućnosti prijevremenih izbora, rekao je kako nije relevantna osoba za to pitanje, no odgovorio je na prozivke zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji je rekao da će Vladu podržavati samo ako će raditi za dobrobit građana.

'Vlada radi na dobrobiti građana, svi mi imamo svoje ideje. U konačnici negdje se mora donijeti odluka i podvući crta. Uz dužno poštovanje svima, ne mislim da je uvijek rješenje financijske prirode', poručio je Marić.

Dodao je kako je uvijek dobro imati pozitivan pritisak kako bi se radili iskoraci na poboljšanju standarda, zaposlenosti i plaća građana.