SKUP O PRAVOSUĐU

Marc Gjidara: Strašno je što nitko nije odgovarao pred hrvatskim sudovima za zločine u bivšem režimu

16.09.2022 u 22:08

Bionic
Reading

"Kvaliteta pravne norme" - bila je glavna tema u petak u Splitu završenih Hrvatsko-francuskih upravnopravnih dana na kojima su sudjelovali istaknuti pravni stručnjaci iz dvije zemlje, a profesor emeritus javnoga prava Marc Gjidara ocijenio je da zakone u Hrvatskoj treba pisati preciznije

"Ova glavna tema je jako važna i za Francuze i za Hrvate te se raspravljalo o tomu kako koncipirati dobre prijedloge zakona da oni budu što precizniji, a nakon toga treba kontrolirati primjenu zakona", rekao je Hini Hrvat Marc Gjidara koj živi u Parizu te ga se smatra vrsnim poznavateljem prilika i u Hrvatskoj i u Francuskoj.

Upozorio je da u Hrvatskoj zakoni često nisu precizni. "Iz toga proizlazi problem koji treba rješavati Upravni sud ili Ustavni sud", rekao je Gjidara. Dodao je kako zakoni u Hrvatskoj zakoni često nemaju obrazloženje te je kod interpretacije zakona teško detektirati u kojem je duhu pisan zakon. Istaknuo je kako je pravni sustav u Hrvatskoj napravio "puno propusta" zato što nijedan hrvatski sud nije sudio onima koji su u bivšem režimu naređivali ubojstva u hrvatskoj dijaspori. Rekao je kako je jedini slučaj bio suđenje Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaću, ali njima je sudio njemački a ne hrvatski sud. "To je strašno što nitko nije odgovarao pred hrvatskim sudovima za zločine u bivšem režimu", rekao je Gjidara.

U okviru partnerstva Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu i Sveučilišta Panthéon Assas – Paris II., čije postojanje datira još od XII stoljeća, u Splitu se u kontinuitetu, od 2007. godine održava međunarodna konferencija - Hrvatsko-francuski upravnopravni dani. Svake godine na njima redovito sudjeluju najistaknutiji francuski i hrvatski pravni eksperti, znanstvenici i praktičari, prije svega iz područja upravnog prava, kako bi izložili i raspravili najaktualnije upravnopravne teme i institute.

Kvaliteta pravne norme s posebnim osvrtom na upravno pravo - bila je tema ovogodišnjeg dvodnevnog skupa na kojem su iz Hrvatske, između ostalih sudjelovali dekan Pravog fakulteta u Splitu Ratko Brnabić, rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić te ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica i ravnateljica Ureda za zakonodavstvo Vlade RH Zdenka Pogarčić. Iz Francuske su, između ostalih, sudjelovali rektor Sveučilišta Panthéon Assas Stephane Braconnier, državni savjetnici Yves Gounin, Jerome Michel te Gilles Pellissier.

Na skupu je bio i veleposlanik Francuske u Hrvatskoj Gaël Veyssiere.