SABOR O REBALANSU

Maras i Reiner se žestoko obračunali, Jandroković spuštao loptu

24.11.2016 u 11:01

Bionic
Reading

Saborski zastupnici radni dan nastavili su raspravom o rebalansu proračuna, zbog kojeg dolazi, kako objašnjava Vlada, zbog pozitivnih makroekonomskih pokazatelja i trendova koji su se pozitivno odrazili na prihodnoj strani proračuna

Prema podacima koje je zastupnicima iznio ministar financija Zdravko Marić, proračunski prihodi povećani su za 1,5 milijardi kuna, dok su rashodi u odnosu na planirani proračun smanjeni za 700 milijuna kuna. Deficit proračuna, kazao je, smanjen je sa 7,4 milijarde kuna na 5,3 milijarde kuna.

BDP je porastao 2,7 posto, a rasla je i industrijska proizvodnja, trgovina na malo kao i turizam, pobrojao je Marić. Oporavila se i građevina. U prvih šest mjeseci pao je broj nezaposlenih za 13,5 posto u odnosu na godinu prije, ali Marić ističe da treba voditi računa o zaposlenosti koja također raste.

Na deficit Hrvatskih voda osvrnuo se pak u replici SDP-ov Nenad Stazić. 'Kažete da se povećava deficit Hrvatskih voda za 171 milijun kuna. Vi ste taj deficit trebali povećati deset puta, i to zbog kadrovskih rješenja koja se tamo spremaju. Naime, Upravno vijeće Hrvatskih voda izmjenilo je statut i snizilo kriterije za zapošljavanje. Jedne današnje novine pišu da se to radi zbog toga da bi se tamo mogao dovesti kum predsjednika Sabora Bože Petrova iz Metkovića naravno i kažu da se radi o izvjesnom Mariu Bukmiru za kojeg vjerojatno nitko nikada nije čuo izvan Metkovića. Do sada je naime za to mjesto bilo potrebna VSS i pet godina iskustva na rukovodećim funkcijama. S obzirom da to ovaj gospodin nema uvedeni su novi kriteriji, pa može tamo biti može biti bez diplome i 5 godina iskustva. Novi kriteriji propisuju da samo posjeduje specijalne vještine poput koordinacije za donošenje odluka. Ali da netko ovo propiše kao kriterij spada u bezobrazluk prve vrste', kazao je Stazić i upitao Marića hoće li glasati na Vladi za ovakav izmjenjeni statut.

O konkretnom slučaju Marić nije želio govoriti, ali je kazao da će se vlada kod zapošljavanja u državnim poduzećima voditi kriterijima profesionalizacije.

Na izlaganje ministra financija osvrnuo se i SDP-ov Gordan Maras, kazavši kako ne podržava povećanje PDV-a u turizmu na 25 posto. 'Pozivam ugostitelje da dođu pred Sabor, na Markov trg i kažu svoj mišljenje. Pozivam i autorske honorarce', kazao je Maras.

No odmah se javio HDZ-ov Željko Reiner. 'Kolega Maras poziva na neposluh, poziva ljude na cestu, da cesta vodi politiku. Mi smo izabrani od naroda', poručio je Reiner.

Maras mu nije ostao dužan pojasnivši da nije pozvao ljude na cestu nego da dođu na Markov trg, koji je Sabor odredio za prosvjede.

'Čudim se da jedan akademik može raspravljati na ovaj način. Za razliku od njega ne pozivam ljude na ulicu kao što je on pozivao da demonstriraju. Vi ste obilazili šator i sada ćete mi dijeliti lekcije. Više vas neću zvati akademikom', rekao je Maras.

Nemojmo se vrijeđati, poručio je pak predsjedavajući Gordan Jandroković.

'Maras zaslužuje opomenu, prekršio je poslovnik i to onaj dio koji govori kada se smije govoriti neistina', kazao je Reiner.

No, riječ je ponovno tražio Maras. 'Podsjećam vas da gospodin Reiner opet nije napomenuo koji je članak poslovnika prekršen što je čudno za nekog tko je bio godinu dana predsjednik Sabora. Ne zna elementarne stvari u poslovniku. Dva puta za redom je krivo iskoristio institute poslovnika. Problem gospodina Reinera je što se vrlo subjektivno ponaša, nedemokratski i neakademski', poručio je Maras Jandrokoviću.

'Jeste zadovoljni?', uzvratio je Jandroković.

'Čime?', uzvratio je Maras.

'Što sam vam dao priliku da ovo kažete', kazao je Jandroković.

'A zašto bi ja trebao biti zadovoljan s nečim što je normalno', odgovorio je Maras.

'Pitam vas, jeste zadovoljni?', nastavio je Jandroković.

'A, jeste vi zadovoljni?', uzvratio je Maras. 'Jesam', zaključio je Jandroković.

Razvoj događaja pratite na tportalu