PODRŠKA UDRUGAMA CIVILNOG DRUŠTVA

Manjinci počinju skupljati potpise oko referenduma o braku

13.11.2013 u 16:17

Bionic
Reading

Saborski Klub zastupnika nacionalnih manjina krajem tjedna započet će s prikupljanjem potpisa saborskih zastupnika kojima žele podržati inicijativu udruga civilnog društva koje su zatražile očitovanje Ustavnog suda vezano uz referendumsko pitanje o definiciji braka. Takva inicijativa rezultat je glasovanja na Odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina koji kroz ušicu igle na današnjoj sjednici nije podržao inicijativu da to radno tijelo izrazi podršku udrugama

Naime, protiv inicijative civilnih udruga glasali su i SDP-ovci i HDZ-ovci, slično kao i na jučerašnjoj sjednici Odbora za ravnopravnost spolova na kojoj se također raspravljalo o istoj temi.

'Nakon odluke Sabora pokrenuli smo jedino što je još bilo moguće, a to je da podržimo pokretanje pitanja ustavnosti. Međutim, na Odboru kao i u Saboru, svi su se ponašali stranački, tako da glas nekoliko nas nije bio dovoljan. Ishod je bio pet za, četiri protiv i jedan suzdržan. Siguran sam da će oni koji su glasali za uvijek predstavljati oslonac za borbu protiv bilo kakvog ograničavanja ljudskih prava. Jasno je da dvije velike stranke traže glasove ili ih barem ne žele izgubiti pa su se shodno tome i ponašale', rekao je predsjednik Odbora za ljudska prava i potpredsjednik Kluba zastupnika nacionalnih manjina Furio Radin.

Za davanje podrške udrugama civilnog društva na sjednici Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina glasali su Radin, HNS-ov Goran Beus Richembergh, Mirela Holy iz ORaH-a, SDSS-ov Dragan Crnogorac i zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi.

Podsjetimo, o istoj inicijativi jučer je raspravljao i Odbor za ravnopravnost spolova, čija je predsjednica Nansi Tireli predložila da taj odbor od Ustavnog suda zatraži ocjenu ustavnosti saborske odluke o raspisivanju referendumske odluke. Međutim, takav prijedlog odluke odbili su SDP-ovi članovi Odbora.