posao od 4-5 milijuna eura

Mamić u ekspanziji: Tommy kupuje trgovački centar kojim su drmali Kutle i Kerum

24.11.2017 u 13:51

Bionic
Reading

Splitska tvrtka Tommy, jedan od vodećih trgovačkih lanaca te najveća kompanija u Dalmaciji, svoje širenje nastavila je kupnjom trgovačkog centra Koteks u samom središtu grada. S dosadašnjim vlasnikom Željkom Kerumom, odnosno nizom tvrtki povezanih s njime, te Kerumovim vjerovnicima sklopljeni su ugovori i ovih dana dovršavaju se preostale dogovorene transakcije

Kako tportal doznaje, tvrtka u vlasništvu poduzetnika Tomislava Mamića otplatila je hipoteku koju je nad centrom imala Kreditna banka, zatim je isplatila i dugovanja prema tvrtki bivše Kerumove supruge Anke Kerum, a preostali dio bit će isplaćen dosadašnjem vlasniku u nekoliko rata. Ukupno, posao vrijedi između četiri i pet milijuna eura.

Tommy je prije nekoliko godina od Keruma već kupio jednu etažu Koteksa, na kojoj je smješten njegov supermarket i niz drugih dućana, te je taj dio također plaćen oko pet milijuna eura. Najnovijom akvizicijom u svom vlasništvu ukupno imaju oko 9,5 tisuća četvornih metara prvoklasnog poslovnog, trgovačkog i ugostiteljskog prostora u samom centru Splita, dok je samo manji, sjeverni dio kompleksa ostao u rukama nekoliko tvrtki i privatnih osoba.

Koteks je izgrađen povodom Mediteranskih igara 1979. godine i u to vrijeme bio je prvi shopping mall u komunističkoj Europi, potpuno različit od dotad uobičajenih robnih kuća. Imao je niz trgovina, slastičarnicu, najelitniji gradski restoran, pizzeriju, poštu, banku i disko-klub. Sa sportskim dijelom, odnosno velikom dvoranom i nizom drugih sadržaja, predstavljao je revoluciju u načinu života, kupovine i razonode, a osamdesete se općenito gledaju kao njegovo zlatno doba.

Trgovački centar Koteks izgrađen je povodom Mediteranskih igara 1979. i u to vrijeme bio je prvi 'shopping mall' u komunističkoj Europi Izvor: Cropix / Autor: Jakov Prkić

U devedesetima, u doba kada je Koteks prešao u ruke Miroslava Kutle, na neko vrijeme ondje je čak bila smještena splitska gradska uprava. Ovo desetljeće ipak označava početak njegove propasti i propadanja, što se nastavilo i u Kerumovo doba, kada je u gradu i okolici otvoreno nekoliko golemih trgovačkih centara.

Prodajni centar koji se terasasto prostire na mjestu davnog kamenoloma na Gripama projektirao je splitski arhitekt Slaven Rožić, a na sportskom dijelu surađivao je sa Živoradom Jankovićem iz Sarajeva. Njihovo djelo općenito se smatra vrhuncem socijalističkog postmodernizma i nedavno je službeno zaštićeno kao spomenik kulture.

U tvrtki Tommy, koja ima više od 3500 zaposlenika i s 2,7 milijardi kuna godišnjeg prihoda ubraja se među dvadeset najvećih privatnih kompanija u Hrvatskoj, za tportal su potvrdili kupnju Koteksa, no nisu otkrivali daljnje planove. Izvjesno je da se zbog zaštićenog statusa centar neće rušiti ni građevinski preinačavati, ali postoji mogućnost angažiranja strane tvrtke koja bi bila zadužena za menadžment i njegovu poslovnu revitalizaciju.

Željko Kerum nije bio dostupan za komentar.