ruska agresija na ukrajinu

Dodik u bijesu napustio sjednicu Predsjedništva BiH: Ovo je krah cjelokupnog sustava, ako pada ustav, pada i država

02.03.2022 u 14:08

Bionic
Reading

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pokušao je u srijedu na sjednici Predsjedništva nametnuti donošenje odluke o neutralnosti te zemlje u odnosu na rusku agresiju na Ukrajini, što su odbili njegovi kolege u državnom vrhu

Dodik ih je nakon toga optužio da su srušili ustav, pa time i državu, na što je predsjedatelj Predsjedništva Željko Komšić uzvratio optužbom da Dodik provodi Putinov plan destabilizacije.

Dodik je sjednicu Predsjedništva BiH u Sarajevu u bijesu napustio samo petnaestak minuta nakon što je ona počela, a potom je novinarima pojasnio kako je to učinio jer su predsjedatelj Željko Komšić i bošnjački član Šefik Džaferović odbili njegov zahtjev da se na dnevni red uvrsti rasprava o ukrajinskoj krizi, u kojoj bi on zatražio da BiH zauzme 'neutralno stajalište' o njoj.

Optužio je Komšića i Džaferovića da su odbijanjem tog njegovog zahtjeva prekršili ustav i doveli u pitanje opstanak BiH, ne nudeći za takvu tvrdnju nikakvu argumentaciju.

'Svaki pokušaj da se očuva ustavna struktura danas je srušen i neizvjesno je na koji će se način nastaviti dalje', kazao je Dodik.

Ustvrdio je kako je neustavno i nezakonito sada se pozivati na izjavu Predsjedništva BiH iz 2014., donesenu nakon što je Rusija okupirala i anektirala Krim, kada je BiH izrijekom podržala teritorijalnu cjelovitost Ukrajine. Temeljem te izjave veleposlanici BiH u UN-u i Vijeću Europe podržali su sankcije nametnute Moskvi, slijedeći instrukcije Ministarstva vanjskih poslova, dok veleposlanici koje je imenovao Dodik to odbijaju.

Komšić je novinarima kazao kako je Dodik na sjednici Predsjedništva zapravo 'održao govor' koji je potpuno neprihvatljiv, inzistirajući na tome da su na teritoriju Ukrajine sada 'priznate dvije nove države'. Komšić kaže kako mu se čini da je Dodik ovime zapravo započeo provedbu svog ranijeg dogovora s Rusijom s ciljem destabilizacije BiH.

'Jasno je da postoji jedan plan, on je očevidno pokrenut', kazao je Komšić, podsjećajući da je Dodik prije dva dana telefonski razgovarao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom. Nakon toga je iz ruskog veleposlanstva u Sarajevu potvrđeno kako je na dnevnom redu bila provedba Dodikovog 'dogovora s Putinom', postignutog u prosincu prošle godine, tijekom njegova posjeta Moskvi, no sadržaj tog navodnog dogovora ostao je nepoznanica.

Izlaz iz sadašnje krize, kako je kazao Komšić, poštivanje je postojećih odluka iz domene vanjske politike dok se ne donesu nove.

Dodik je u srijedu kazao da on podupire integritet svih zemalja, pa tako i Ukrajine, no optužio je Zapad da 'histerično reagira' te je ustvrdio kako se EU i SAD sada ponašaju na isti način kao i 1992., što je za njega neprihvatljivo.

Za njega su očekivanja od BiH da se pridruži sankcijama i potpora koju tome daju Komšić i Džaferović zapravo 'obračun sa Srbima'.

'Ovo je krah cjelokupnog sustava, ako pada ustav, pada i država', zlokobno je poručio Dodik, kazavši kako je za njega u postojećim okolnostima potpuno neprimjereno nastaviti rad u Predsjedništvu BiH.

Džaferović je kazao kako je jasno da je Dodikov stvarni cilj bio opstruirati sjednicu Predsjedništva BiH jer je inzistirao na izmjenama dnevnog reda bez ikakvog pripremljenog materijala.

'BiH nije neutralna, ona je uz sav civilizirani svijet i tako će i ostati', kazao je Džaferović, čije je tumačenje kako je Dodik pokušao ishoditi situaciju u kojoj Predsjedništvo BiH ne bi imalo jedinstveno stajalište o krizi u Ukrajini pa bi se time ostavio prostor različitim interpretacijama pozicije države u cijelosti.