čekaju iskrcaj

Malta spasila 69 migranata, ali odbija primiti 31 s njemačkog broda

30.12.2018 u 19:40

Bionic
Reading

Šezdeset migranata spašeno je na Mediteranu i odvedeno na Maltu, objavili su dužnosnici u nedjelju, ali istodobno odbija dopustiti uplovljavanje brodu s 31 migrantom koji tjedan dana čeka na iskrcraj. Vojna patrola spasila je migrante s drvenog broda oko 117 nautičkih milja jugozapadno od Malte, objavile su oružane snage te države.

U priopćenju nema informacija o stanju spašenih niti o njihovoj nacionalnosti. Ovo spašavanje događa se u vrijeme kada je brodu njemačke nevladine udruge zabranjeno na Mlatu iskrcati 31 afričkog migranta s broda Sea-Watch 3 koji od 22. prosinca čeka između te otočne države i Libije.

Španjolska je u petak otvorila svoju luku za 300 migranata s broda koji je tjedan dana proveo na moru nakon odbijanja Italije i Malte da ga primi.

Populistička vlada u Rimu vodi oštru politiku protiv migranata, zbog čega ih ove godine sve više putuje izravno prema Španjolskoj.

Prema podacima UN-ove agencije za izbjeglice, ove godine je u pokušaju prelaska Mediterana poginulo ili nestalo 2241 ljudi