koronavirus na otoku

Malta obustavila sve putničke linije s Italijom, glavnim izvorom hrane

10.03.2020 u 09:58

Bionic
Reading

Malta je zaustavila sve putničke linije s Italijom, najbližom susjedom i glavnim izvorom hrane i druge robe, nakon potvrđenog četvrtog slučaja koronavirusa od subote, rekao je premijer Robert Abela u utorak. On je na konferenciji za novinare kazao da su odmah suspendirani svi letovi između otoka i Italije te da će dnevni trajektni promet između Malte i Sicilije udaljene 93 km sada biti samo za lijekove i terete.

Talijanski premijer Giuseppe Conte stavio je cijelu Italiju pod karantenu od utorka do sljedećeg mjeseca u neočekivanoj mjeri kojom se nastoji pobijediti epidemija koronavirusa najteža u Europi.

Malteško stanovništvo, pola milijuna ljudi, uvelike se oslanja na uvoz robe i ostalih dobara, od kojega većina stiže iz italije.

U ponedjeljak Air Malta i Ryanair suspendirali su letove između sredozemnog otoka i sjeverne Italije, gdje je prijavljena većina od ukupno 9172 slučajeva koronavirusa i 463 smrtna ishoda.

Premijer Abela meta je kritika jer nije slušao ranije pozive liječničkog saveza da zaustavi letove iz sjeverne Italije, kad se virus počeo širiti.

  • +12
Prazne ulice Milana zbog koronavirusa Izvor: EPA / Autor: MATTEO CORNER

Prva tri slučaja koronavirusa na Malti dogodila su se u obitelji koja je putovala u Italiju i vratila se preko Rima.

Epidemija je alarmirala malteški turistički sektor na koji otpada gotovo četvrtina ekonomske aktivnosti.

Otok je omiljena destinacija mnogih talijanskih turista i putnika na kruzerima.