KONTRA UPRAVE KRAŠA

Mali dioničar traži dividendu od 10 kuna

10.07.2014 u 08:46

Bionic
Reading

Mali dioničar Siegbert Sokolean želi da se menadžmentu i Nadzornom odboru ne dodjeljuju dionice i nagrade sve dok Kraševa dionica na burzi ne postigne cijenu od 400 do 450 kuna

Siegbert Sokolean, bivši zaposlenik i mali dioničar Kraša, ovih dana poslao je dva u najmanju ruku ambiciozna protuprijedloga na dnevni red skupštine te kompanije koja će se održati 19. srpnja. Uprava i Nadzorni odbor naime u prijedlozima za skupštinu ne predviđaju isplatu dividende iz dobiti ostvarene u prošloj godini pa će 6,1 milijun kuna ići u zadržanu dobit i zakonske rezerve.

No Sokolean smatra da kompanija ima novca po osnovi ranije zadržanih dobiti pa traži da se dioničarima isplati dividenda u iznosu od 10 kuna i to iz zadržanih dobiti za 2010, 2011. te 2012.

Mali dioničar Sokolean traži i da se više ne dodjeljuju dionice kao nagrade menadžmentu sve dok vrijednost Kraševih dionica na burzi ne postignu cijenu od 450 kuna. Također, da se nagrade članovima Nadzornog odbora ne isplaćuju ukoliko dionica padne ispod 400 kuna. Trenutno se Kraševom dionicom na burzi trguje po cijeni od oko 320 kuna.

Sokolean, koji je u Krašu radio kao šef elektroodržavanja, trenutno ima 547 dionica Kraša i svjestan je da njegovi protuprijedlozi teško mogu proći na skupštini na kojoj većinu ima Krašev ESOP koji praktično predvodi aktualni menadžment kompanije (kontrolira više od 60 posto kompanije).

'Za aktualni rezultat Kraša i nisku cijenu dionice kriva je Uprava jer je glava ta koja upravlja tijelom', kratko nam je rekao Sokolean.

Posljednjih godina značajno je svoj udio u Krašu povećala i vrgoračka mesna industrija Pivac, trenutno suvlasnik 13,47 posto dionica našeg najvećeg konditora. 'Nadam se da će oni biti pametni i glasati za moje protuprijedloge', rekao je Sokolean.

Damir Bulić, prvi čovjek Kraša, rekao nam je pak da se upravo kroz predložene odluke Uprave i Nadzornog odbora želi očuvati pozicija kompanije na tržištu.

'Radimo sve kako bismo očuvali Kraševu financijsku stabilnost', poručio je Bulić. Čvrst je stav Uprave da zbog toga ne bude isplate dividende, kao što je nije bilo ni lani, dodaje, ali i napominje da ne želi prejudicirati što će biti na skupštini te da o odlukama tek treba glasati.