EU ZASTUPNICA PO GRČIĆU

Maletić: Niti jedan projekt za fond od 450 milijuna eura!

09.11.2013 u 09:22

Bionic
Reading

Zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić (HDZ) izjavila je kako je nakon ulaska u Europsku uniju u drugom polugodištu ove godine Hrvatskoj dodijeljeno 450 milijuna eura iz EU fondova, ali od toga dosad nismo ništa iskoristili jer nema nijednog raspisanog natječaja ni projekta koji 'vuče' taj novac

Istodobno, od 1. srpnja do sada uplatili smo oko 100 milijuna eura u europski proračun, a nismo iskoristili ništa od 450 milijuna eura, rekla je sinoć Maletić na konferenciji za novinare u Splitu pod nazivom 'Izazovi korištenja EU fondova u Splitsko-dalmatinskoj županiji'.

Podsjetila je kako iz Vlade RH poručuju da se koristi novac iz IPA programa, to jest iz pretpristupnih fondova.

'Ali IPA novac je iz nekog drugog vremena, kada nismo imali obvezu uplate u europski proračun', istaknula je Maletić.

Posebice je kritizirala potpredsjednika Vlade i ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branka Grčića.

Katastrofalna je Grčićeva izjava da sada ima projekata pripremljenih za 550 milijuna eura iz fondova EU-a te da za 2014. godinu nema takvih projekata jer za njihovu pripremu treba dvije godine, a prošla vlada (HDZ) nije radila na tomu, rekla je, dodajući da Grčić zaboravlja kako je upravo on na vlasti gotovo dvije godine i da je trebao 2012. i 2013. godinu iskoristiti za pripremu projekata za 2014. godinu.

'Zabrinjava me takva Grčićeva izjava i ona je ispod razine razumijevanja problema', rekla je Maletić.

Po njezinim riječima, korištenje novca iz EU fondova nije stvar političke opcije u Hrvatskoj, nego razvoja zemlje i perpektive mladih.