ministar pravosuđa

Malenica: Smatrali smo da će stručnjaci iznijeti mišljenja kroz javno savjetovanje

05.06.2023 u 18:03

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa Ivan Malenica izjavio je u ponedjeljak, nakon sastanka premijera s ustavnim stručnjacima nezadovoljnim načinom izrade novog Zakona o izbornim jedinicama, kako su smatrali da će stručnjaci i oporba iznijeti svoja mišljenja kroz javno savjetovanje

"Imali smo sastanak s voditeljima katedri Ustavnoga prava četiri pravna fakulteta gdje smo iznijeli argumente i s naše strane i oni su iznijeli argumentaciju za svoje stavove koji su bili u javnosti. Iznijeli smo jasan stav da je ovo političko pitanje gdje smo, da ispunimo odluku Ustavnog suda, krenuli u minimalne korekcije izbornog zakonodavstva, prije svega Zakona o izbornim jedinicama na način da smo prekrojili izborne jedinice, da nema odstupanja većeg od pet posto", rekao je Malenica.

Iz tog razloga, kaže, smatrali su da nije potrebna sama radna skupina koja će obuhvaćati ustavnopravne stručnjake 'već da je stvar više tehničke prirode, a da će i ustavno-pravni stručnjaci, oporba i svatko tko želi dati svoj stav kroz javno savjetovanje, a isto tako i kroz saborsku raspravu u dva čitanja'.

Premijer je ranije danas pozvao na sastanak ustavne stručnjake koji su proteklih dana svojim istupima i pismom izrazili nezadovoljstvo i zabrinutost načinom izrade Zakona o izbornim jedinicama.

"Naravno, dotaknuli smo se i nekih širih izbornih promjena, odnosno promjena izbornog zakonodavstva gdje smo svakako stava ako se krene i kad se krene u šire izmjene izbornog zakonodavstva da bi se uključili i ustavnopravni stručnjaci. No, u ovom trenutku smo učinili ono što je potrebno da se ispuni ono što je rekao Ustavni sud u svojoj odluci", naglasio je resorni ministar.

Na pitanje je li na sastanku bilo približavanja stavova, Malenica je uzvratio kako su se približili u dijelu 'ako bi se radile neke velike izmjene izbornog zakonodavstva koje bi pored Zakona o izbornim jedinicama uključivale i Zakon o izboru zastupnika'.

Tu smo stava da svakako treba uključiti jednu širu radnu skupinu, ustavno-pravne stručnjake koji bi dali svoj doprinos kroz tu radnu skupinu, naglasio je.

Ustavne stručnjakinje Biljana Kostadinov i Sanja Barić izjavile su nakon sastanka s premijerom, da je nacrt novog zakona o izbornim jedinicama za sve ustavne profesore u Hrvatskoj neprihvatljiv, no i da premijer njihove prijedloge nije prihvatio.