SAPUNICA OKO IMENA

Makedonija i Grčka i dalje bez rješenja

26.02.2010 u 15:31

Bionic
Reading

Matthew Nimitz, posrednik Ujedinjenih naroda za rješavanje makedonsko-grčkog spora, proteklog je tjedna ponovno razgovarao s čelnicima obiju država i, ako je suditi po onome što je rekao pred kraj svog posjeta, još jednom nije uspio doći do kompromisa

'Razlike u pozicijama Skopja i Atene očite su, no ipak smatram da postoji osnova za rješavanje problema imena', rekao je Nimitz nakon sastanka s Dimitrisom Drutsasom, grčkim ministrom vanjskih poslova.

Nimitz je izvijestio grčku stranu o rezultatima razgovora koje je vodio proteklih dana u Makedoniji, a iz grčkog Ministarstva vanjskih poslova izvijestili su kako je bilo govora o 'novom pristupu grčke strane rješavanju problema' ne navodeći nikakve detalje.

Tračak nade u sporu dugom 20 godina koji ove dvije zemlje vode oko imena pod kojim bi Makedonija trebala biti primljena u euroatlantske integracije ukazao se proteklog tjedna, kad je, uoči Nimitzova posjeta regiji, makedonski premijer Nikola Gruevski izjavio da postoje signali da bi problem mogao biti riješen do ljeta na obostrano zadovoljstvo.

Makedonci su, očito, očekivali novi prijedlog nakon što su jednoglasno odbili nekoliko prethodnih prijedloga posrednika Nimitza, među kojima je najkonkretniji bio ime 'Sjeverna Makedonija' za međunarodnu upotrebu.

Makedonija je, prema riječima ministra vanjskih poslova Antonija Milošoskog, bila spremna prihvatiti prijedlog po kojemu bi Grci u bilateralnoj komunikaciji koristili ime Republika Makedonija (Skopje), ako to građani Makedonije prihvate na referendumu. Dakako, ovaj prijedlog nisu prihvatili Grci.

Novog Nimitzova prijedloga očito nema, tako da se čeka nova runda pregovora. Podsjetimo, makedonsko-grčki konflikt traje od proglašenja neovisnosti Makedonije, koja je u Ujedinjene narode, na grčko inzistiranje, primljena kao Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija (FYROM), zbog tobožnjih teritorijalnih pretenzija prema grčkoj pokrajini istog imena.