KOMPROMISNO RJEŠENJE

Makedonija će se zvati Vardarska Makedonija?

16.06.2010 u 19:24

Bionic
Reading

Makedonija, koja već godinama ima nerazjašnjene odnose s Grčkom zbog imena, konačno je, čini se, došla do sporazumnog rješenja koje bi joj moglo otvoriti vrata prema Europi

Prema informacijama koje prenose grčki mediji, Makedonija bi mogla pristati da se ubuduće zove Vardarska Makedonija. Ovakvo rješenje trebalo bi zadovoljiti Grčku koja inzistira da Makedonija uz svoje ime ima i geografsku odrednicu.

Iako službene reakcije makedonske strane još nema, zapadni diplomati kažu da je u pregovorima oko imena postignut napredak otkada je grčki premijer George Papandreu počeo pregovore s makedonskim kolegom Nikolom Gruevskim jedan na jedan.

Makedonskim vlastima dana su dva prijedloga - da se država ubuduće zove Vardarska Makedonija ili Republika Makedonija (Vardar), međutim nisu bile sklone nijednom rješenju. Dosad je Makedonija inzistirala da se novo ime koristi za vanjsku upotrebu, dok bi se ime Makedonija koristilo za unutarnju upotrebu i kod zemalja koje su Makedoniju već priznale pod starim imenom. Upotrebom 'dvojnih' imena Skoplje bi izbjeglo i promjene Ustava, ali i svih dokumenata, uključujući i putovnice.

Hoće li makedonske vlasti pristati na novo kompromisno rješenje, nije jasno te treba pričekati i vidjeti hoće li makedonski građani ubuduće biti poznati kao Makedonci ili Vardarski Makedonci.