BORBA PROTIV KORONE

Makedonci u strahu od strogih mjera: U goste smiju zvati najviše četvero ljudi, policija će vršiti kontrolu po prijavi susjeda

09.10.2020 u 10:11

Bionic
Reading

Vlada Sjeverne Makedonije predstavila je u četvrtak prijedloge novih mjera u borbi protiv epidemije koronavirusa, među kojima se nalazi i kontroverzna mjera zabrane boravka više od četvero ljudi u domaćinstvu u kojemu nemaju prebivalište. Ideja na koju je javnost burno reagirala podigla je još više prašine nakon što je ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski pojasnio da će policija kontrolu ove odluke vršiti po prijavi susjeda

U Makedoniji, zemlji od oko dva milijuna stanovnika, u četvrtak su registrirane 364 novozaražene osobe, a broj aktivnih slučajeva je i dalje veći nego u Hrvatskoj, njih 3147. Od početka epidemije preminulo je 775 osoba.

Vlada, koja je tijekom globalnog lockdowna u travnju i svibnju uvodila i ekstremno stroge mjere poput policijskog sata, ovoga je puta predložila zabranu okupljanja više od četiri osobe na otvorenom, ali i zabrane boravka više od četiri osobe u kućanstvu u kojemu nemaju prebivalište. Pojašnjeno, u goste možete pozvati najviše četiri osobe.

Izuzetak od ovih mjera bavljenje je sportom na otvorenom te prijevoz osobnim vozilima, uz dopušten istovremeni boravak više od četiri osobe u jednom vozilu ako one pripadaju istom kućanstvu. Javni prijevoz će također funkcionirati, dakako uz neophodne mjere zaštite.

  • +31
Koronavirus u Makedoniji Izvor: EPA / Autor: GEORGI LICOVSKI

S obzirom na ustavom zajamčeno pravo na nepovredivost doma, mediji su upitali ministra policije Olivera Spasovskog kako će policija kontrolirati provedbu ove mjere, a njegov odgovor još je više razljutio javnost.

'Povjerenstvo za zarazne bolesti dalo je ovakav prijedlog temeljem porasta broja pozitivnih slučajeva na grupiranjima u kućnim uvjetima, na obiteljskim proslavama. Naravno da pravo na nepovredivost doma neće biti povrijeđeno, policija će djelovati ako postoji prijava susjeda i to u suradnji s javnim tužiteljstvom', rekao je Spasovski.

Objave s prijedlozima ovih mjera vrve komentarima građana, koji strahuju da će se, s obzirom na specifične odnose među susjedima u stambenim zgradama, ova mjera zapravo pretvoriti u svojevrstan 'građanski rat', u kojem svatko prijavljuje svakoga, a policija ne stiže reagirati.