DRUGI KRUG

Makedonci u nedjelju biraju predsjednika

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 03.04.2009 14:37
  • Objavljeno 03.04.2009 u 14:28
Koče Trajanovski, kandidat za gradonačelnika Skoplja

Koče Trajanovski, kandidat za gradonačelnika Skoplja

Izvor: Reuters / Autor: -

Makedonci u nedjelju biraju novog predsjednika, a miran tijek izbora poput prvoga kruga 22. ožujka, trebao bi potvrditi da je zemlja položila ispit zrelosti ključan za nastavak europskih integracija, pošto su parlamentarni izbori ljeti 2008. bili obilježeni nasiljem

SKOPLJE - Tko će u idućem predsjedničkom mandatu voditi zemlju teško je predvidjeti jer ankete govore da 23 posto od 1,8 milijuna upisanih birača neće izaći na birališta, a velik je i broj neodlučnih.

U prvome izbornom krugu eliminirano je troje kandidata, a birači sada odlučuju između kandidata VMRO-DPMNE Đorđija Ivanova, kojemu ankete daju 34 posto, te kandidata Socijademokratskog saveza Ljubomira Frčkovskog, koji dobiva 21 posto glasova.

Premijer Nikola Gruevski, ujedno predsjednik VMRO-DPMNE, početkom tjedna dogovarao je s čelnicima političkih stranaka što sve učiniti da izbori proteknu mirno. Mirni i nenasilni izbori nadasve su važni jer su parlamentarni izbori u lipnju 2008., protekli u nasilju.

Međunarodne organizacije pohvalile su Makedoniju za uspješno provedene izbore u ožujku, kada su birana i lokalna tijela vlasti. No europski povjerenik za proširenje Olli Rehn poručio je Skoplju da svoju europsku orijentaciju ima prigodu dodatno potvrditi.

"Prvi izborni krug bio je samo polufinale izbornog procesa" te igrači moraju potvrditi "fair-play", rekao je Rehn sportskim rječnikom i dodao "ponavljam da cesta za EU prolazi tim izborima".

Još od 2005. godine kandidatkinja za Europsku uniju, Makedonija čeka zeleno svjetlo za početak pristupnih pregovora.

Ni u procesu integracije u NATO nije bolje sreće jer joj pristup blokira susjedna Grčka, nezadovoljna što se Skoplje ne odriče imena Makedonija, koje je ujedno ime i grčke sjeverne pokrajine.

Gruevski je pozvao građane da se masovno odazovu. Prema novome makedonskom izbornom zakonu, za valjanost izbora potreban je odaziv od 40 posto upisanih birača. Predizborne ankete pokazale su da će odziv birača biti 48 posto, što negira neka predviđanja o neuspjehu.

Pozivajući građane da učine sve kako bi izbori protekli mirno, Gruevski je mogućim izazivačima izgreda zaprijetio kažnjavanjem i najavio da će nadležna tijela reagirati na sve eventualne nepravilnosti.

Neizvjesno je kome će svoj glas dati neodlučni, kojih je 11 posto prema nekim anketama, do više desetaka postotaka, prema drugima. Izbore će pratiti 500 međunarodnih promatrača te 7.000 lokalnih, a za sigurnost će se skrbiti oko 8.000 policajaca.

Zemlja s dva milijuna stanovnika, od kojih 25 posto Albanaca, Makedonija je jedna od najsiromašnijih u Europi, sa stopom nezaposlenosti 35 posto.

No vlasti predviđaju da bi u 2009. godini zemlja mogla ostvariti rast od 5,5 BDP-a, što Međunarodni monetarni fond drži malo vjerojatnim zbog svjetske financijske krize.

Vlasti očekuju i pad inflacije na 3,5 posto u 2009., s oko 8,7 koliko je iznosila u 2008.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi