GLOMAZNI OTPAD

Makarska smeće vozi 550 km daleko, ali se i dalje guši u smeću

04.04.2014 u 15:02

Bionic
Reading

Makarski komunalni otpad odvozit će se još sljedeća dva tjedna u Varaždin, a nakon toga na obližnja odlagališta, kazao je danas novinarima direktor makarskog Komunalca Čedo Crljen, koji tvrdi da će se tad s gradskih ulica pokupiti i glomazni otpad koji se ovih dana slaže uz kontejnere po Makarskoj

Još dva tjedna će se smeće iz Makarske voziti u 550 kilometara udaljeni Varaždin, a tijekom tog razdoblja izvršit će se koordinacija rasporeda prihvaćanja makarskog otpada na pojedina smetišta, kazao je danas novinarima direktor Makarskog komunalce Čedo Crljen.

Na nedavnom sastanku u Splitu, na kojemu su bili ministar Mihael Zmajlović, župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja, makarski gradonačelnik Tonči Bilić te gradski čelnici Trogira, Splita, Sinja, Vrgorca i Imotskog postignut je dogovor o deponiranju makarskog otpada do izgradnje Centra za gospodarenje otpadom u Lečevici 2018. godine. No rješenjem problema deponiranja komunalnog otpada Makarska nije u potpunosti riješila problem smeća.

Naime, uz kante i kontejnere odložen je "kabasti" otpad, za koji komunalci nemaju rješenje. Nema čega nema: frižidera, štednjaka, kauča, zahodskih školjki, kada, drvenarije, građevinskog materijala i drugog otpada koji stvara vrlo ružnu sliku po makarskim ulicama. Veliki otpad odlaže se i uz ceste, u šume ili potoke koji se ne čiste.

Prema riječima Crljena, građani u predsezoni mijenjaju razni namještaj, uređuju kupatila, okoliš svojih zgrada i slično, a "starudiju" odlažu pokraj kontejnera. Za oko dva tjedna kada bude komunalni otpad u potpunosti odložen na neko obližnje odlagalište, pokupit ćemo glomazni otpad u velike kontejnere i u potpunosti očistiti grad, a Makarski komunalac nadalje će brinuti brigu o gradskom kabastom otpadu, kazao je Crljen.

323906,323640,322439,321755