RUSKI PIŠTOLJ

Makarova odlazi u povijest, zamijenit će ga Udav

18.01.2019 u 11:17

Bionic
Reading

Rusija će svoj legendarni pištolj Makarov u vojsci i policiji zamijeniti novim oružjem koje može djelovati u temperaturnom rasponu od minus 70 do plus 50 stupnjeva Celzija, objavila je u petak javna vojno-industrijska korporacija Rostec

Serijska proizvodnja novog pištolja, nazvanog Udav, trebala bi početi u proljeće 2019. godine. Novo oružje trebalo bi postupno zamijeniti sadašnji pištolj Makarov, kao što je taj tip početkom 1950-ih godina zamijenio model Tokarev.

"Makarov je glavno osobno oružje časnika u oružanim snagama i službama sigurnosti Rusije, zemalja nekadašnjeg Varšavskog pakta i Kine", kaže u priopćenju Rostec.

Nedavno je Rusija isporučila 900 primjeraka Makarova Srednjoafričkoj Republici. 

"Udav će svojom razornom moći postati jedan od najmoćnijih pištolja u svijetu", tvrdi Rostec koji se hvali da je na testiranju metak kalibra 9x21 mm "probijao zaštitne prsluke na udaljenosti do 100 metara"

Pištolj se može nositi s "ekstremnim temperaturama između -70 do +50 stupnjeva" i "suhim pustinjskim uvjetima, arktičkom hladnoćom i visokom vlagom", rekao je Sergej Abramov, industrijski direktor odjela za proizvodnju oružja pri Rostecu.  On je dodao da će pištolj biti dostupan u "civilnoj" i "natjecateljskoj" inačici a da će biti ponuđen kupcima u inozemstvu.