NE STAJU REAKCIJE

Majke Srebrenice: Ovo nije napad na Vučića, nego na žrtve

11.07.2015 u 18:49

Bionic
Reading

Načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković oštro je u subotu osudio napad na predsjednika srpske vlade Aleksandra Vučića rekavši da je to bio napad na žrtve zločina i da je počinitelj fukara koja ne poštuje ni Srebrenicu ni žrtve

'To je napad na naše sveto mjesto, napad na 136 žrtava i na sve one koji ovdje leže, a ne napad na premijera Vučića koji je ovdje došao odati počast našim žrtvama i promatrati kako se žrtve pokapaju', kazao je Duraković za javni servis BHT 1.

Srpski premijer napadnut je najprije verbalno kada je nakon komemoracije ulazio u kompleks spomen-mezarja da bi se poklonio pred spomenikom žrtvama i na njega položio cvijet.

Iz mase su mu najprije počeli dobacivati 'Vučić, napolje', da bi potom u njegovu smjeru bacali kamenje te boce s vodom.

Pratnja srpskog premijera i mjesna policija izveli su ga do vozila naguravajući se pritom s masom iz koje su nastavile stizati salve uvreda i prijetnje, zbog čega je izgrednike na red morao pozvati i poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović.

Duraković nije krio ogorčenje zbog izgreda ustvrdivši da su za to krivi oni koji sa Srebrenicom i žrtvama nemaju nikakve veze.

'Čovjek (Vučić) je pokazao emociju, vidjeli smo to kada se sreo s majkama Srebrenice, a onda se dogodi da netko tko uopće nije iz Srebrenice i tko nije nikog pokapao, neka ljudska fukara, dođe ovdje baciti mrlju na ovo sveto mjesto', kazao je Duraković.

Vučiću i vladi Srbije u ime organizatora ponudio je ispriku te ih je pozvao da prihvate činjenicu da su izgred izazvale osobe koje ni na koji način ne mogu predstavljati Srebrenicu i ljude koji u njoj žive.

'Ako to ne bude tako shvaćeno, onda doista nismo spremni za pomirenje', kazao je rezignirano Duraković.

Majke Srebrenice: Ovo nije napad na Vučića, nego na žrtve

Britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond i visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini te predsjednica jedne od udruga srebreničkih žena Munira Subašić u subotu su se pridružili brojnim osudama napada na predsjednika vlade Srbije Aleksandra Vučića tijekom njegova posjeta Srebrenici.

U izjavi šefa britanske diplomacije, koju je medijima dostavilo veleposlanstvo Ujeidnjenog Kraljevstva u Sarajevu, stoji kako je bilo iznimno važno to što se srbijanski premijer tijekom dana pojavio u Srebrenici kako bi ondje odao počast žrtavama genocida počinjenog 1995. godine.

'Osuđujem način na koji su neki pojedinci pokušali uništiti dostojanstvenost današnje komemoracije. Ne treba dopustiti da nas njihovi postupci odvuku od osjećanja koje je dijelila većina, a to je da države i narodi zapadnog Balkana trebaju ići naprijed kroz pomirenje i suradnju', izjavioje Hammond.

Federacija Mogherini je svoje stajalište o izgredu u Srebrenici objavila na Twitteru.

'Solidariziram se s Vučićem koji je napravio povijesni potez svojom prisutnošću u Srebrenici. Mir se može izgraditi jedino na pomirenju', objavila je Mogherini na svome profilu na društvenoj mreži.

Predsjednica udruge 'Majke enklava Srebrenice i Žepe' Munira Subašić, koja je i osobno dočekala Vučića u Potočarima, izjavila je tijekom dana kako ju je teško pogodio napad na srbijanskog premijera jer je to ujedno bila uvreda svima koji su stradali u genocidu a pokopani su u memorijalnom komplesu u kojemu se izgred dogodio.

'Ovo nije napad na Vučića nego je napad na žrtve. Dvadeset godina čuvamo naše dostojanstvo i onda se nešto ovako dogodi', kazala je ogorčena Subašić lokalnim medijima u BiH.

Predstavnice udruga koje okupljaju žene Srebrenice dočekale su prije podne Vučiča u Potočarima i ondje mu prenijele molbu da se založi za pomirenje.

U znak poštovanja darovale su mu 'srebrenički cvijet' kao simbol počinjenog genocida kojega je on okačio na rever sakoa i nastavio ga nositi.

Heklani bijelo-zeleni cvijet već je godinama simbol solidarnosti sa obiteljima čiji su članovi stradali u srebreničkom genocidu.

Ivanić i Dodik osudili napad na Vučića

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u subotu su u odvojenim izjavama osudili napad na srbijanskog premijera Aleksandra Vučića u Srebrenici ocijenivši da to proizlazi iz politizacije odavanja počasti žrtvama.

"To je apsolutno neprihvatljiv čin. To pokazuje da i ljudi koji žele da dođu nisu dobro došli, a kako bi tek prošli oni drugi", kazao je Ivanić u izjavi koju je prenio Radio RS.

Ivanić je istaknuo da je i ranije upozoravao da se 20. godišnjica srebreničke tragedije previše politizira što može biti veoma opasno.

Za Dodika je to bio "napad na srpski narod" i rezultat je "politizacije Srebrenice".

"Napad na njega (Vučića) napad je na srpski narod, na dobru volju i na pomirenje", izjavio je Dodik koji je usput napao članove obitelji ubijenih Srebreničana zbog navodnog nastojanja da kroz komemoraciju "proguraju" politčke ciljeve odnosno da uspostave državu "po svojoj mjeri".

Ministar unutarnjih poslova RS Dragan Lukač ustvrdio je da je Vučić "lakše ozljeđen" kada je iz mase u Potočarima pogođen kamenom.

"Policija je brzo reagirala i uspjela ga izvući iz mase. Polomljene su mu naočale no mislim da se radi o lakšoj ozljedi".

Ustvrdio je da su u MUP-u RS imali informacije o mogućem napadu pa su stoga ranije "neke pripadnike specijalne policije u civilu ubacili u masu".