ULAGANJIMA DO RASTA

Maistra u osam godina investirala 2,2 milijarde kuna

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 09.06.2014 09:12
  • Objavljeno 08.06.2014 u 16:53
unnamed

unnamed

Izvor: Promo fotografije / Autor: MAISTRA

Turistička kompanija Maistra, koja posluje u sastavu Adris grupe, u prošloj je godini investirala 219 milijuna kuna, a u zadnjih osam godina više od 2 milijarde kuna. Glavnina investicija usmjerena je u razvoj novih i podizanje kvalitete postojećih proizvoda, te je već 50 posto ukupnih smještajnih kapaciteta Maistre podignuto na razinu 4 i 5 zvjezdica

Najznačajniji dio ulaganja u 2013. godini odnosi se na investiciju u turističko naselje Amarin, koje je u cijelosti podignuto na 4 zvjezdice. Na mjestu 271 starog apartmana izgrađeno je 190 novih, a uređen je i zajednički kompleks s tri bazena te pripadajući restoran. U uređenje Amarina uloženo je 130 milijuna kuna, što ga čini jednom od najvećih turističkih investicija na Jadranu u 2013. godini.

'Hoteli i resorti kategorije četiri i pet zvjezdica su temelj tržišnog repozicioniranja cjelokupne destinacije i same kompanije. Uz to, razvijamo inovativne i konkurentne sadržaje koji će omogućiti stvaranje istinskih doživljaja i za najzahtjevnije goste', istaknuo je Tomislav Popović, član uprave Adris grupe i predsjednik uprave Maistre.

U izgradnju zajedničkog bazenskog kompleksa hotela Eden i Lone te restoran Oleander uloženo je 29 milijuna kuna, a dodatnih 18 milijuna u potpuno preuređenje wellnessa & spa u hotelu Eden. Cijelo područje uvale Lone, plaža i šetnica, potpuno su obnovljeni investicijom vrijednom 25 milijuna kuna. Ulaganjima u kampove podignuta je kvaliteta parcela te su uvedene nove mobilne kućice.

Veliki su iskoraci učinjeni i u razvoju sadržaja za cjelogodišnju turističku ponudu. Tijekom godine Maistra je u dva kongresna centra s 30 višenamjenskih dvorana domaćin više od 70 kongresa i preko 100 evenata, među kojima su Avantgarde Jazz Festival, Red Bull Air Race, Dani komunikacija, Weekend Media Festival i Dolce Vita.

Maistra izravno upravlja s 80 ugostiteljskih objekata u Rovinju i Vrsaru, kontinuirano ulažući u vlastiti sustav edukacije kroz koji godišnje prođe 50 posto od ukupno 1800 zaposlenika.

Pozitivni financijski rezultati omogućuju nastavak ulaganja

U 2013. godini Maistra je pozitivno poslovala uz neto dobit od 75 milijuna kuna. Ukupan broj noćenja smanjen je za 3 posto, na 2,95 milijuna, zbog pada potražnje u kampovima i investicijskih radova u naseljima, dok su hoteli ostvarili rast noćenja od 4 posto. Ostvaren je rast prosječne cijene noćenja od 7 posto te su prihodi iz redovnog poslovanja na godišnjoj razini povećani za 8 posto, na ukupno 710 milijuna kuna.

'Rast cijena temelji se na rastu kvalitete usluge, ali i na restrukturiranju i povećanju efikasnosti upravljanja kanalima prodaje, naročito snažnijom orijentacijom na direktni kanal prodaje. Uspješno smo amortizirali negativni utjecaj pada potražnje s ruskog i ukrajinskog tržišta, čiji je udjel u ukupnom broju noćenja smanjen za 44 posto u odnosu na 2012. godinu', pojasnio je Popović.

U 2014. godini planira se rast prihoda od 5 posto i nastavak politike relativno visokih cijena, koja je utemeljena na podizanju kvalitete usluga, te zadržavanje i daljnje povećanje udjela direktne prodaje. Predviđena su ulaganja od 135 milijuna kuna, što se uglavnom odnosi na investicijske zahvate u kampove te rekonstrukciju hotela Adriatic. Negativan utjecaj na prihode u iznosu od 19 milijuna kuna planiran je zbog porasta stope PDV-a sa 10 na 13 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!