IZBORI U PROSINCU

Maduro: Kolumbija uvježbava tisuću 'plaćenih terorista' za sabotažu izbora u Venezueli

10.10.2020 u 23:32

Bionic
Reading

Venezuelski predsjednik Nicolas Maduro rekao je u subotu da Kolumbija, zemlja s kojom ima iznimno napete odnose, uvježbava "tisuću plaćenika" za "sabotažu" parlamentarnih izbora 6. prosinca na bojkot kojih poziva venezuelska oporba.

"Dok vam ovo govorim, više od 1000 plaćenika priprema se u Kolumbiji pod nadzorom kolumbijske nacionalne vojske i kolumbijskih obavještajnih struktura", istaknuo je socijalistički čelnik u obraćanju na državnoj televiziji.

Maduro je rekao da njegov kolumbijski kolega Ivan Duque ne samo da je "upoznat", nego i pruža "zaštitu i potporu" tim "plaćenim teroristima".

Njihova je zadaća, upozorio je politički sljednik pokojnog predsjednika Huga Chaveza (1999. - 2013.), "ubaciti se u Venezuelu kako bi sabotirali političku i izbornu klimu", dva mjeseca prije izbora na kojima će se obnoviti jednodomni parlament.

Nicolas Maduro redovito optužuje kolumbijskog predsjednika da se "urotio" sa Sjedinjenim Državama kako bi ga srušili s vlasti.

Venezuela je prekinula veze sa susjednom Kolumbijom u veljači 2019. pošto se Ivan Duque priključio skupini gotovo šezdeset zemalja koje oporbenog čelnika Juana Guaidoa priznaju privremenim predsjednikom.

Maduro želi na izborima 6. prosinca preuzeti Narodnu skupštinu iz ruku oporbe koja ju kontrolira od 2015. No mnogi sumnjaju u legitimnost izbora.

Juan Guaido, predsjednik parlamenta, pozvao je na bojkot izbora, zajedno s tridesetak oporbenih stranaka. Po njihovu mišljenju, ne postoje nikakvi uvjeti da izbori budu pošteni jer državno izborno povjerenstvo kontroliraju članovi koje imenuje Vrhovni sud, u službi vlasti.

Europska unija je, uzalud, pozivala na odgodu izbora, a SAD je upozorio da oni neće biti "ni pošteni, ni slobodni".