čvrsta podrška

Madrid želi biti domaćin mirovne konferencije za prekid rata Izraelaca i Palestinaca

24.01.2024 u 17:19

Bionic
Reading

Španjolski premijer Pedro Sanchez poručio je u četvrtak da podržava mirovni prijedlog šefa EU diplomacije Josepa Borrella o međunarodnom i međusobnom priznanju dviju država, Palestine i Izraela, dok njegova lijeva vlada nudi Madrid kao mjesto održavanja međunarodne konferencije na kojoj bi se to provelo

"Želim odaslati čvrstu podršku radu visokog predstavnika EU-a Josepa Borrella. Rješenje o dvije države i mirovna konferencija su okvir unutar kojeg EU radi s obje strane i s međunarodnom zajednicom", priopćio je Sanchez putem društvene mreže X, nekadašnjeg Twittera.

"Želimo mir i sigurnost za Palestince, Izraelce i sve narode Bliskog istoka", dodao je.

Socijalist Borrell, nekadašnji španjolski ministar vanjskih poslova, u ponedjeljak u Bruxellesu na sastanku ministara vanjskih poslova 27 država Europske unije iznio prijedlog o konačnoj uspostavi mira koji uključuje priznanje neovisnosti Palestine s istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom, te spojenim prostorima Zapadne obale i Pojasa Gaze. Taj plan je predstavio ondje i ministrima Izraela i Palestinske samouprave. Španjolski ministar vanjskih poslova Jose Luis Albares ponudio je Madrid kako sjedište mirovne konferencije na kojoj bi se to provelo u djelo.

Madrid je već bio domaćin bliskoistočne mirovne konferencije 1991. nakon koje je u Oslu 1993. došlo do tadašnjeg sporazuma između Izraelaca i Palestinaca. Belgija, koja je ovaj mjesec preuzela od Španjolske šestomjesečno predsjedanje EU-om, ponudila je Bruxelles kao sjedište te konferencije za uspostavu konačnog mira. Datum konferencije nije utvrđen.

Izrael je odbio rješenje koje uključuje neovisnost Palestine, te poručio da će nastaviti s vojnom operacijom protiv palestinskog militantnog pokreta Hamas.

Šef diplomacije Albares je u srijedu otpočeo bliskoistočnu turneju tijekom koje će posjetiti Irak i Libanon kako bi promovirao ideju svoje vlade, nastojeći zaustaviti moguće prelijevanje rata na te zemlje.

Izraelska vojska je tijekom četiri mjeseca ubila 25.000 palestinskih civila, od čega 70 posto žena i djece, a oko 64.000 civila je ranjeno, podatak je Ujedinjenih naroda.

Aktivisti postavili divovsku sliku ranjenog palestinskog djeteta

Aktivisti za obranu ljudskih prava i okoliša prekrili su četvrtak ulaz u madridski muzej Reina Sofia (Kraljica Sofia) divovskom slikom palestinskog djeteta koje plače, zatraživši tako prekid napada na Pojas Gaze.

Muzej Reina Sofia poznat je po izloženoj slici Pabla Picassa "Guernica", koja prikazuje užas njemačkog bombardiranja baskijskog mjesta Gernike tijekom Španjolskog građanskog rata 1937. Ta je slika postala svevremenski simbol ratnog razaranja.

"Ne postoji bolje mjesto da ukažemo na ono što se događa u Pojasu Gaze", izjavila je Eva Saldaña, izvršna direktorica Greenpeaca.

Aktivisti Greenpeaca i pokreta Unmute Gaza prekrili su ulaz ilustracijom koju je napravio američki umjetnik Shepard Fairey temeljem fotografije palestinskog fotoreportera Belala Khaleda, izrađene u Gazi.

Na njoj se vidi dijete koje plače okrvavljene glave. "Čujete li nas?", piše na fotografiji. Ispod nje je obješen transparent s porukom "Prekid vatre, odmah".

Dio zemalja EU-a, među kojima su Njemačka, Austrija, Mađarska i Češka, u ponedjeljak nije podržao "trajni prekid vatre" nego tek "pauze" kako bi se dostavila humanitarna pomoć. Na drugoj strani su Španjolska, Belgija, Irska i Luksemburg koje traže "trajni prekid vatre".

"Situacija u Gazi je očajnička. Nalazimo se pred nezapamćenom humanitarnom katastrofom", rekla je Saldaña u obraćanju medijima.

Pozvala je međunarodnu zajednicu da "hitno i odmah" zaustavi izraelske napade na Gazu. Ovaj tjedan je na to pozvala i UN-ova specijalna izvjestiteljica za palestinska okupirana područja Francesca Albanese koja je tijekom posjete Madridu izjavila na španjolskoj nacionalnoj televiziji da Izrael "provodi genocid" i "etničko čišćenje" koristeći Hamasov teroristički napad od 7. listopada kako izgovor "za počinjenje zločina".

Izraelsko-palestinski sukob traje od 1948. godine. UN je ranije predlagao rješenje o uspostavi dviju priznatih država, Izraela i Palestine, u granicama iz 1967. godine, a koje bi živjele jedna pored druge u miru i sigurnosti.