OSTAJE LI U VLADI?

Mađarski sud odlučuje hoće li Čačić u zatvor

29.06.2012 u 07:00

Bionic
Reading

U završnici suđenja potpredsjedniku Vlade i ministru gospodarstva Radimiru Čačiću za izazivanje prometne nesreće sa smrtnim posljedicama u mađarskom Kaposvaru, danas se očekuju završne riječi tužiteljstva i obrane te nepravomoćna presuda koja bi mogla utjecati i na situaciju u Banskim dvorima

Nakon prošlotjedne sudske rasprave, kada su prometni vještaci ponovno bili proturječni u svojim ocjenama o brzini vozila, kojim je upravljao Radimir Čačić u trenutku kobne prometne nesreće na autocesti za Budimpeštu početkom 2010., sutkinja Županijskog suda u Kaposvaru trebala bi donijeti pravorijek.

Dok je vještak Mihaly Rektor tvrdio da se pri sudaru nije otvorio bočni zračni jastuk, da je Čačić vozio 135 kilometara na sat te da bi ozlijede vozača i suvozača bile lakše da su bili vezani, vještak Zoran Lovasz ostao je pri svom iskazu da je Čačić vozio brzinom od 140 do 150 kilometara na sat uz odstupanje od deset do 15 posto. Čačić je u svojoj obrani tvrdio da nije vozio više od propisanih 130 kilometara na sat i da je nesreći, u kojoj su poginule dvije osobe, uvelike kumovala magla i kiša.

Maksimalna propisana kazna za izazivanje prometne nesreće sa smrtnim posljedicama u Mađarskoj je pet godina zatvora, a Čačića sutra očekuje tek nepravomoćna presuda na koju ima pravo žalbe višem sudu čije rješenje se može čekati i više od godinu dana.

Hrvatska javnost u iščekivanju je ove presude najviše zbog pitanja njegovog daljnjeg statusa u Vladi u slučaju osuđujuće presude za ubojstvo iz nehaja. Naime, ako ga se proglasi krivim, moguće je da mu se odredi uvjetna kazna ili kazna zatvora. Sudeći prema dosadašnjim izjavama Radimira Čačića, on smatra da svoju poziciju potpredsjednika Vlade ne bi trebao napušati u bilo kojem slučaju osim, naravno, ako ga pravomoćno osude na kaznu zatvora. Naime, Čačić nalazi alibi u činjenici da su ga građani na izborima izabrali na ovu poziciju znajući da se protiv njega vodi kazneni postupak:

Reakcija javnosti i dosad je bila jasna, ja sam s tim suđenjem izašao na izbore i postigao apsolutno najbolji rezultat s tri stranke, bez konkurencije. A zbog nesreća se ne odlazi, ako su nesreće, a ako postoji odgovornost, onda se odlazi', rekao je Čačić nedavno za HTV.


Premijer Zoran Milanović dugo se nije htio izjasniti po tom pitanju, ali je u intervjuu za RTL prije nekoliko dana ipak progovorio i o toj temi rekavši kako se Čačić ne može usporediti sa slučajevima Holy, Kalambura i Ferenčak:

'Slučaj Ferenčak, Kalambura i Holy te slučaj Čačić dvije su različite stvari, to su jabuke i banane, a ne banane i kruške. U jednom se slučaju radi o tome da je netko pretjerivao, a u drugom slučaju se radi o svjesnom, promišljenom odabiru, voljnoj komponenti i tu su etičke kategorije, bez popovanja. To su dvije različite stvari, a taj djelić sekunde u kojem se život promijeni, to je u božjim rukama', rekao je Milanović. Prema Čačiću stoga, kaže, ima ljudsko razumijevanje i prepustit će mu da sam odluči hoće li ostati u vladi.

Mirela Holy, koja je otišla upravo nakon dva 'kiksa' (imenovanje optužene Sanje Kalambure i slanje e-maila za spas zaposlenice u HŽ-u), smatra kako Čačić u statusu optuženika za ubojstvo iz nehaja nije uopće smio ući u Vladu: 'Ukoliko postoje određena pravila igre, treba se i držati tih pravila igre. Iskreno, smatram da Čačić nije ni trebao biti član Vlade.'

Slično je prekjučer izjavio i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić: 'Ranije sam još rekao da bi, da se to meni dogodilo, nesreća bila kraj moje političke karijere. To je moj osobni stav i to sam rekao i onda kad se to dogodilo. Ne želim nikome govoriti da se mora tako ponašati, to je od čovjeka do čovjeka. Ne mogu govoriti u ime premijera, niti želim otežavati situaciju Čačiću, ja sam rekao samo ono što ja mislim.'

Prema Milanovićevim riječima, odluka će ipak biti na Čačiću, ali ta će se odluka, pa ma kakva ona bila, zasigurno dugo i glasno propitivati i komentirati..