susjedska pomoć

Mađarska Češkoj donira 40 tisuća doza cjepiva

03.04.2021 u 20:47

Bionic
Reading

Mađarska će u prvoj polovici svibnja donirati 40 tisuća doza cjepiva protiv koronavirusa Češkoj, objavio je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto na društvenim mrežama

Češki premijer Andrej Babiš rekao je da će Mađarska donirati cjepiva Pfizera i BioNTecha ili Moderne, prenosi češka državna agencija ČTK.

Uz obećane donacije Austrije (30 tisuća) i Slovenije (10 tisuća), Češka će uz pomoć Mađarske nadoknaditi otprilike 70 tisuća doza koje je izgubila tijekom neuspješnog pokušaja Europske unije da preraspodjeli dodatnih 10 milijuna doza cjepiva Pfizera i BioNTecha, tvrdi Babiš.

Nakon što su se Austrija, Slovenija i Češka žalile na nepravedni tretman pri raspodjeli, EU u četvrtak nije uspio dogovoriti redistribuciju doza cjepiva američkog Pfizera i njemačkog BioNTecha koje su dvije tvrtke obećale dostaviti do kraja lipnja.

U svojoj objavi od subote Szijjarto je kritizirao EU zbog neuspješnog procesa nabavke cjepiva, prenosi Reuters. 

Češka je u zadnjih 14 dana imala gotovo 1070 novih slučajeva zaraze na 100 tisuća stanovnika, jednu od najviših stopa među članicama Unije, pokazuju podaci Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti.