A JE LI TO OSTVARIVO?

Mađarska će dati sve od sebe da Hrvatska završi pregovore do kraja lipnja

11.03.2011 u 20:03

Bionic
Reading

Mađarska će dati sve od sebe da Hrvatska završi pregovore s Europskom unijom do kraja lipnja, ali nije moguće reći je li to i ostvarivo, rekao je u petak mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martonyi

'Dat ćemo sve od sebe da se u pregovorima s Hrvatskom nastavi napredak, a cilj nam je i dalje... Završetak pregovora do kraja lipnja', rekao je mađarski ministar Janos Martonyi novinarima uoči neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova Europske unije koji se održava u Budimpešti.

'Je li to izvedivo ili ne, mogu vam odgovoriti jednostavno i iskreno: Ne znam.'

Martonyi je još rekao da mnogo toga ovisi o Hrvatskoj, o napretku koji ostvari u idućim mjesecima.

Mađarska EU-om predsjeda do kraja lipnja.

Europska komisija je početkom ožujka objavila izvješće o ispunjavanju mjerila u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava u kojemu je ocijenila da je Hrvatska napravila znatan napredak u području pravosuđa i temeljnih prava dodajući da je, 'međutim, preostalo još posla, posebice u uspostavi uvjerljive evidencije rezultata u području pravosuđa i borbe protiv korupcije, rješavanju pitanja nekažnjivosti ratnih zločina i rješavanja pitanja vezanih uz povratak izbjeglica'.

Drugi dan neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova EU-a, u subotu, priključit će im se i predstavnici zemalja kandidata. Ministri bi trebali razgovarati o događajima u južnom susjedstvu, posebice u Libiji, Tunisu i Egiptu, kao i o uspostavi europske diplomatske službe.