FRANCUSKI PREDSJEdNIK

Macron: Rat u Siriji s IS-om završit će u veljači, ali onda ostaje...

17.12.2017 u 22:39

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron ocijenio je da će se rat sa skupinom Islamskom državom (IS) u Siriji "dobiti do sredine ili do kraja veljače", ali će tada "trebati" razgovarati s predsjednikom Bašarom al Asadom, u razgovoru koji je u nedjelju objavila televizijska mreža France 2

"Irački premijer (Haider al Abadi) je 9. prosinca proglasio pobjedu nad Daeshom (arapska kratica za IS) i mislim da ćemo rat u Siriji dobiti do sredine ili do kraja veljače", rekao je Macron u emisiji "Poseban gost" Laurenta Delahoussea na France 2.

Macron je još prije nekoliko dana bio rekao da će se vojne operacije protiv IS-a u Siriji nastaviti do "sredine ili do kraja veljače", što se kosi s tvrdnjom Rusije da je zemlja "u cijelosti oslobođena" od IS-a.

  • +5
Sirija Izvor: Reuters / Autor: ERIK DE CASTRO

Francuski predsjednik je usto rekao da će "trebati razgovarati" sa sirijskim predsjednikom Bašarom al Asadom, kojega trenutačni odlazak traže mnogi politički protivnici.

"Bašar je najveći neprijatelj sirijskog naroda. Moj neprijatelj je Daesh, istaknuo je francuski predsjednik. "Bašar al Asad će biti ondje. Bit će ondje i zato što ga na terenu štite oni koji su isto dobili rat, bio to Iran ili Rusija, dakle ne možemo reći da nećemo razgovarati s njim i s onima koji ga zastupaju", istaknuo je.

"Dakle, morat ćemo razgovarati s Bašarom i s njegovim predstavnicima", dodao je predsjednik, istaknuvši da to neće biti zapreka da sirijski predsjednik, optužen za mnoge zločine, "pred narodom i pred međunarodnim pravosuđem odgovara za svoje zločine".

"U procesu koji Francuska želi vidjeti početkom iduće godine, bit će Bašarovi predstavnici, ali želim i predstavnike svih oporbenih skupina, pa i onih koje su napustile Siriju zbog Bašara, a ne zbog Daesha", dodao je Macron.

U sirijskom ratu koji je izbio 2011. nakon gušenja mirnih prosvjeda, poginulo je 340.000 ljudi, a milijuni su raseljeni i izbjegli.