stižu čestitke

Macron progovorio hrvatski: 'Dragi hrvatski prijatelji, dobro došli...'

01.01.2023 u 13:26

Bionic
Reading

U povodu istodobnog ulaska u šengen i europodručje Hrvatskoj u nedjelju stižu čestitke iz Europske unije, među kojima i ona francuskog predsjednika Emmanule Macrona

'Dragi hrvatski prijatelji, dobro došli u europodručje', čestitao je Macron hrvatskim građanima na hrvatskom jeziku.

'Taj korak predstavlja snažan simbol vitalnosti europskog projekta koji nas i dalje privlači i okuplja. Hrvatska je samostalno odlučila da će još više sudjelovati u našoj zajedničkoj europskoj pustolovini. Zajedno ćemo ustrajati u olakšavanju razmjena, putovanja, ulaganja, kretanja kapitala i vještina'.

Izvor: Društvene mreže / Autor: NN

'S vama će eurozona biti još jača u zaštiti naših građana i promicanju naše Europe u svijetu', istaknuo je.

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola poželjela je na Twitteru dobrodošlicu Hrvatskoj u eurozoni i šengenu.

'Dobrodošla Hrvatska u Eurozonu & Schengen. Danas Europa postaje sve snažnija i ujedinjenija. Čestitke @AndrejPlenkovic na provedbi reformi & usmjeravanju zemlje prema integraciji. @Europarl_HR pozdravlja sve koji ispunjavaju uvjete za pristupanje EU, Eurozoni & Schengenu', napisala je Metsola na Twitteru.

Europska komisija pozdravlja vijest da je Hrvatska postala 20. zemlja koja je uvela euro riječima: "Zbogom kuna, dobrodošao euro!"

  • +8
Bregana 1. siječnja Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

'Danas je Hrvatska postaje 20. zemlja koja je uvela euro! Euro će olakšati putovanje i poslovanje u Hrvatskoj. Također će ojačati makroekonomsku stabilnost i otpornost Hrvatske. Zbogom kuna, dobrodošao euro!'

Predsjednik Kluba zastupnika EPP-a Manfred Weber je na Twitteru napisao da je ulazak Hrvatske u eurozonu i šengen 'sjajna vijest'.

'2023. počinje sjajnim vijestima naših hrvatskih prijatelja. Čestitke svim građanima Hrvatske & dragom premijeru @AndrejPlenković za službeno pridruživanje eurozoni i schengenskom području danas. Jača Hrvatska znači jaču Europu, u interesu svih građana', napisao je Weber.

Izvršni potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis napisao je na Twitteru da ova postignuća 'označavaju potpunu integraciju Hrvatske u Europsku uniju. I sve to u manje od 10 godina članstva'.