posjet parizu

Macron i von der Leyen zabrinuti zbog stanja u Kazahstanu

07.01.2022 u 14:51

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izrazili su u petak u Parizu zabrinutost zbog situacije u Kazahstanu, gdje je predsjednik Kasim Džomart Tokajev naredio da se puca bez upozorenja na demonstrante.

“S velikom zabrinutošću pratimo situaciju u Kazahstanu”, izjavila je predsjednica Komisije na zajedničkoj konferenciji za novinare s francuskim predsjednikom.

Kazahstanski predsjednik Tokajev rekao je u petak da je dao naredbu za pucanje bez upozorenja kako bi odgovorio na nerede "razbojnika i terorista" i poručio da će oni koji se ne predaju biti "uništeni".

Do 20.000 "razbojnika" napalo je najveći grad Almaty i uništava državnu imovinu, rekao je Tokajev u televizijskom obraćanju tjedan dana nakon što su prosvjedi zbog cijena goriva prerasli u val nemira diljem zemlje.

Rekao je da je u sklopu "protuterorističke" operacije naredio policiji i vojsci da "pucaju bez upozorenja".

Macron i von der Leyen održali su zajedničku konferenciju za novinare nakon posjeta cijele Komisije Parizu u povodu francuskog preuzimanja rotirajućeg predsjedanje Vijećem EU-a.

Govoreći o sigurnosnoj situaciju u Europi, Macron i von der Leyen su rekli da se EU ne može zaobići u razgovorima o europskoj sigurnosti, s obzirom da o stanju u Ukrajini razgovaraju Rusija i Sjedinjene Države.

“Geopolitička situacija u regiji nalaže da EU predloži svoju viziju i da mora moći sjesti za stol s ostalim sudionicima razgovora”, rekao je Macron.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: AFPTV

Ursula von der Leyen je dodala da se samo zajedno s EU-om može postići rješenje, a  Macron je najavio da će predložiti zajedničku viziju sigurnosne arhitekture Europe.

Dodao je da je njemačkom kancelaru Olafu Scholzu predložio da se u sljedećih nekoliko tjedana održi razgovor o Ukrajini u tzv. normandijskom formatu koji uključuje Rusiju, Ukrajinu, Francusku i Njemačku.

“EU mora razgovarati s Rusijom, a razgovarati ne znači popuštati”, rekao je Macron.

Macron je u lipnju prošle godine zajedno s tadašnjom njemačkom kancelarkom Angelom Merkel predlagao da EU razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ali taj prijedlog nije dobio potporu članica.

“Rusija je povijesno i zemljopisno gledajući nezaobilazni faktor”, rekao je Macron.