opozicijski čelnik

Kazahstanski disident: Zapad se mora suprotstaviti Rusiji

07.01.2022 u 13:25

Bionic
Reading

Samoproglašeni kazahstanski opozicijski čelnik u petak je pozvao Zapad da se uključi u rješavanje krize u srednjoazijskoj republici, rekavši da će u suprotnom Rusija potčiniti Kazahstan u nekom tipu obnovljenog Sovjetskog Saveza.

Prosvjedi koji su započeli kao odgovor na porast cijena goriva ovaj tjedan su se proširili u veći pokret protiv Nursultana Nazarbajeva, kazahstanskog čelnika od sovjetskih vremena.

Predsjednik Kasim Džomart Tokajev, kojeg je Nazarbajev izabrao kao nasljednika, pozvao je snage iz savezničke Rusije u sklopu Organizacije Ugovora o zajedničkoj sigurnosti (CSTO) predvođenog Rusijom.

Muhtar Ablyazov, bivši bankar i vladin ministar koji je čelnik opozicijskog pokreta zvanog Demokratski izbor Kazahstana, rekao je da Zapad treba ući u bojno polje.

"Ako ne, Kazahstan će se pretvoriti u Bjelorusiju, a Putin će metodično nametnuti svoj program - ponovno stvaranje strukture nalik Sovjetskom Savezu", rekao je Ablyazov Reutersu iz Pariza na ruskom.

"Kazahstan je sada dio geopolitičke igre", rekao je. "Rusija je već ušla, poslala je vojsku. CSTO je Rusija. Ovo je okupacija Rusije."

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: AFPTV

Kod kuće tražen zbog prijevare i pronevjere, Ablyazov živi u Francuskoj gdje mu je dodijeljen izbjeglički status. Odbacio je sve optužbe protiv sebe u Rusiji i Kazahstanu kao politički motivirane.

Ablyazov sam sebe zove čelnikom opozicijskih prosvjeda te kaže da ga svaki dan konzultiraju po pitanju taktika na terenu u Almatyju.

  • +18
Neredi u Kazahstanu Izvor: Profimedia / Autor: - / Sputnik / Profimedia

"Vidim sebe kao čelnika opozicije", rekao je. "Svaki dan prosvjednici me zovu i pitaju: 'Što da činimo? Stojimo ovdje: Što da činimo?'"

Rekao je da je spreman odletjeti u Kazahstan kako bi predvodio privremenu vladu ako prosvjedi eskaliraju te je rekao da ga njegovi aktivisti čekaju.

"Zapad treba odvojiti Kazahstan od Rusije", rekao je. "Zapad mora pomoći tako da Putin ne okupira ovu zemlju, Zapad mora pomoći da civilno društvo izabere svoje čelnike tako da zemlja može izabrati svoj put, demokratski put kao na Zapadu."