migranti

Macron i Merkel se sastaju s Erdoganom u Istanbulu 17. ožujka

10.03.2020 u 14:32

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron doći će 17. ožujka u Istanbul na razgovore o migrantima i Siriji s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, rekao je Erdogan turskim novinarima

'Sljedećeg utorka ćemo se sastati u Istanbulu', rekao je Erdogan, a prenosi državna agencija Anadolija i dodaje da bi im se mogao pridružiti britanski premijer Boris Johnson.

Erdogan je rekao da je početno namjeravao organizirati taj samit krajem tjedna, što nije bilo izvedivo zbog lokalnih izbora u nedjelju u Francuskoj. Francusko predsjedništvo nije potvrdilo taj sastanak na vrhu koji je Erdogan najavio.

Turski predsjednik je odgovarao na pitanja novinara u zrakoplovu u ponedjeljak na putu iz Bruxellesa prema Turskoj, o novom priljevu migranata u Europu iz Turske.

Turska je objavila prije dva tjedan da otvara svoje granice zbog čega tisuće migranata dolaze na grčku granicu, a Bruxelles strahuje od krize slične onoj 2015. Ankara je pozvala EU da preuzme dio tereta, dok EU upozorava da Turska ucjenjuje Uniju migrantima.

Tijekom samita u Bruxellesu u ponedjeljak EU je pozvala Tursku na poštivanje obveza iz sporazuma EU-Turska zaključenog u ožujku 2016. koji predviđa da migranti ostanu u Turskoj u zamjenu za europsku financijsku pomoć.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je nešto ranije da se Ankara nada novom dogovoru s EU-om oko migranata do 26.ožujka, kada se održava samit Europskog vijeća.

Nakon nekoliko tjedna eskalacije u sirijskom Idlibu iz kojeg ljudi masovno bježe, Erdogan i ruski predsjednik Vladimir Putin su prošlog tjedna dogovorili primirje.

'Primirje traje četiri dana, nadam se da će potrajati i postati stalno', rekao je Erdogan, prenosi Anadolija.

Od prosinca oko milijun osoba je pobjeglo zbog nasilja u Idlibu, većinom prema turskoj granici. Turska, gdje već živi oko 3,6 milijuna sirijskih izbjeglica, odbija prihvatiti nove.