brexit

Maas: Sporazum s EU je najbolje i jedino rješenje

30.01.2019 u 13:54

Bionic
Reading

Sporazum o Brexitu dogovoren s Europskom unijom je 'najbolje i jedino rješenje', ustvrdio je u srijedu njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas

'Naše stajalište je jasno. Sporazum o izlasku je najbolje i jedino rješenje za uređeni izlazak', rekao je Maas u razgovoru za medijsku skupinu Funke.

Zastupnici britanskog parlamenta prihvatili su utorak tzv. Bradyjev amandman kojim se tvrda granica u Irskoj zamjenjuje 'alternativnim rješenjima' dajući premijerki Theresi May 'mandat' da zatraži nove pregovore kako bi s Bruxellesom dogovorila bolji sporazum o izlasku iz Europske unije.

Njemački ministar vanjskih poslova je podsjetio da je njegova zemlja privržena 'backstopu', zaštitnom mehanizmu kojim bi se izbjegao povratak na fizičku granicu između Irske i Sjeverne Irske.

'Njemačka i cijela Unija su čvrsto iz Irsku. Nećemo prepustiti Irsku izolaciji u tom pitanju', rekao je Maas.

Sporazum o Brexitu, koji je premijerka mukotrpno dogovarala s Europskom unijom, parlament je odbio 15. siječnja s 432 glasa naspram 202.

Premijerka je najavila da će se 14. veljače održati glasanje o izlasku bez sporazuma ako se do 13. veljače ne postigne sporazum s EU.