munjeviti rat

Lukašenko: 'Blitzkrieg' stranih sila protiv Bjelorusije nije uspio

11.02.2021 u 12:02

Bionic
Reading

"Munjeviti rat" stranih sila protiv Bjelorusije nije uspio, rekao je u četvrtak bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, smjerajući pritom na velik prosvjedni pokret koji je u 2020. destabilizirao vlast

"Bjelorusija je pretrpjela jedan od najžešćih napada izvana", rekao je Lukašenko, ocijenivši da su višetjedni prosvjedi desetaka tisuća Bjelorusa protiv njegova reizbora bili rezultat zapadne urote.

"No Blitzkrieg nije uspio i mi smo zadržali (kontrolu) u zemlji", rekao je na sastanku najviših dužnosnika svog režima. "Unatoč napetosti koju su snage izvana umjetno stvorile u društvu, preživjeli smo".

Bjeloruski predsjednik je bio najavio da će na ovoj Svebjeloruskoj narodnoj skupštini iznijeti plan ustavnih i institucijskih reforma. U četvrtak je pozvao izaslanike da "promišljaju" o tome.

"Moramo pozorno proučiti pitanja o razvoju društva, o ulozi građana u političkom životu zemlje i razmisliti o mogućim izmjenama temeljnog zakona", rekao je na tom sastanku na kojemu je sudjelovalo 2700 odanih mu ljudi i nitko iz oporbe.

"Jednom ćete izabrati drugog Lukašenka, ili nekog drugog", rekao je bjeloruski predsjednik koji je na dužnosti od 1994.

Njegov sporni reizbor u kolovozu 2020. koji su oporba i Zapad ocijenili namještenim, potaknuo je nezapamćene prosvjede što su tjednima potresali zemlju.

No režim je uspio zaustaviti prosvjede masovnim pritvaranjima, policijskim nasiljem te uhićivanjem i protjerivanjem svih istaknutih predstavnika prosvjednog pokreta.