NAPETO NA GRANICAMA

Lukašenko: Bjelorusija je u stanju pojačane terorističke pripravnosti

14.10.2022 u 13:47

Bionic
Reading

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko u petak je rekao da je svoju zemlju stavio u stanje pojačane terorističke pripravnosti zbog napetosti na njezinim granicama. Svoj je potez povezao s objavom od ponedjeljka kada je bjeloruskim trupama naredio da se razmjeste zajedno s ruskim vojnim snagama blizu južne granice Bjelorusije s Ukrajinom

"S obzirom na eskalaciju napetosti uveden je režim pojačane terorističke opasnosti", rekao je Lukašenko u intervjuu za rusku televiziju.

"Stoga smo započeli proceduru sa snagama rusko-bjeloruske Unije, čiji temelj, kako sam već rekao, čini bjeloruska vojska, koja će biti dopunjena jedinicama iz Ruske Federacije. Sve se odvija po planu."

S obzirom na savez s Moskvom i na to da je stiješnjena između Rusije, Ukrajine i triju zemalja članica NATO-a, Bjelorusija je Rusiji dopustila korištenje vlastita teritorija kao odskočnu dasku za rusku invaziju na Ukrajinu 24. veljače.

Zbog najnovijih razmještaja bjeloruskih trupa Kijev i zapadne zemlje strahuju da bi Lukašenko mogao angažirati i vlastite vojne snage kako bi pomogao posrnulim ruskim vojnicima.

  • +23
Ukrajinska protuofenziva Izvor: Profimedia / Autor: Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia

Politički analitičari ne vjeruju u takvu opciju, no smatraju kako Lukašenko možda neće biti u poziciji odbiti takav zahtjev, dođe li od ruskoga predsjednika Vladimira Putina.

Bjelorusija ovisi o Rusiji politički i ekonomski, a Putinova potpora pomogla je Lukašenku da preživi masovne prodemokratske prosvjede 2020. Lukašenko ih je tada spriječio i ugušio, a sve vodeće oporbene Bjeloruse zatvorio je ili su bili prisiljeni pobjeći u inozemstvo.