RASPRAVA O MEDIJIMA

Lucić i Dežulović u EU parlamentu otpjevali 'Euroslaviju'

16.09.2015 u 09:49

Bionic
Reading

Knjiga Borisa Pavelića 'Smijeh slobode - uvod u Feral Tribune' predstavljena je u utorak u Europskom parlamentu u Bruxellesu i bila povod za raspravu o stanju u medijima u Hrvatskoj i šire

Novinari Boris Dežulović, Predrag Lucić i Drago Hedl govorili su o medijskim slobodama i značenju Feral Tribunea na prezentaciji koju je organizirala hrvatska zastupnica Biljana Borzan.

Dežulović je istaknuo da pravo na informacije spada u temeljna ljudska prava i stoga se ne može prepustiti tržištu te da država treba intervenirati kako bi se to pravo osiguralo.

Lucić je upozorio da je medijski prostor preplavljen govorom mržnje. 'Pod demokratizacijom medija podrazumijeva se da svaka budala može lupiti što hoće', kaže on dodajući da je govora mržnje bilo i ranije, ali da je to bila light verzija sumanute atmosfere mržnje što nije samo hrvatski nego globalni problem.

'Ne zagovaram povratak na staro nego povraćanje na novo', dometnuo je Lucić.

Hedl je ocijenio da je autorima satiričnog dijela Ferala bilo teško 'biti smješniji od vlasti 90-ih'.

Autor knjige Boris Pavelić rekao je kako ne želi da se rasprava o Feralu pretvori u njegovo stavljanje u muzej, jer je i danas potrebno nešto što je nekoć bio Feral Tribune.


U raspravi su, između ostalih, sudjelovali eurozastupnici Tonino Picula i Jozo Radoš te zastupnik njemačkog Bundestaga Josip Juratović

Na kraju su Lucić i Dežulović otpjevali pjesmu 'Euroslavijo', parodiju pjesme 'Od Vardara pa to Triglava'.