HDZ OPTUŽUJE

'Lorencin ukida turističke zajednice i novac odvlači u Zagreb'

08.07.2015 u 12:24

Bionic
Reading

Seriju svojih predizbornih konferencija raštrkanih diljem zemlje HDZ je nastavio u Splitu u srijedu ujutro, no ovaj put s vrlo konkretnom temom: upozorili su na paket turističkih zakona koji je upravo u proceduri, i to po hitnom postupku, koji će financijski i funkcionalno centralizirati hrvatski turizam i devastirati sustav turističkih zajednica

Konkretno, izmjenama nekoliko zakona predviđa se gašenje turističkih zajednica koje više od 25 posto prihoda troše na vlastito funkcioniranje i na plaće zaposlenika, što znači da bi diljem Hrvatske nestalo gotovo stotinu TZ-a. Čak 22 od 40 u Splitsko-dalmatinskoj županiji, osam u Dubrovačko-neretvanskoj, polovina u Šibenskoj i Zadarskoj, trećina u Istri i na Kvarneru. Također, prestale bi postojati gotovo sve turističke zajednice u Slavoniji, Središnjoj Hrvatskoj i Lici

Splitsko-dalmatinski HDZ podigao je uzbunu jer bi bez turističkih ureda ostala mjesta poput Trogira, Omiša, Mljeta, Šolte, Visa ili Lastova, kao i cijela Dalmatinska zagora u kojoj se upravo pokušava razvijati ruralni turizam.

'Ovo nazivamo 'noćnim izmjenama zakona' jer je Ministarstvo turizma njihov nacrt objavilo na svojim stranicama 24. lipnja u gluho doba noći, uoči državnih praznika i produljenog vikenda, a rok za raspravu je vrlo kratak i traje do 12. srpnja', kazao je splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja

'Prije godinu i pol dana prikupljale su se primjedbe na smjernice za izradu zakona, a sada ništa od toga nije iskorišteno, dok se zakoni usvajaju u špici sezone, kada su turistički djelatnici najzauzetiji poslom. I čemu hitna procedura ako je ionako predviđeno da zakoni stupaju na snagu 1. siječnja iduće godine?' pita se Ževrnja.

'Sve što smo radili oko ruralnog turizma sada bi palo u vodu, a čini mi se da je Vladi najvažnije da se kolač od 800 milijuna potpuno centralizira. Ove izmjene treba zaustaviti, kao što se to napravilo s Varginim prijedlogom zdravstvenih zakona', poziva splitsko-dalmatinski župan.

Dodatne nezadovoljstvo u Dalmaciji izazvao je podatak da bi ubuduće čak polovica sredstava nautičarske pristojbe odlazila direktno Glavnom uredu Hrvatske turističke zajednice u Zagrebu, što je dvostruko više nego danas, dok se zbog smanjenja parafiskalnih nameta članarina smanjuje i tako će turističke zajednice ostati bez velikog dijela prihoda. Splitska će, recimo, ostati bez dva milijuna kuna odnosno četvrtine svog proračuna.

'Gdje je gradonačelnik Baldasar, zašto nije reagirao? Pozivam ga da se suprotstavi, umjesto da se javlja samo kad treba pričati o pozitivnim rezultatima i brojkama. Njegova vlast obećavala je poduplati sredstva za lokalne zajednice, a sada oduzima i ono malo što imaju', poziva predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić.

Direktor Turističke zajednice županije Joško Stella tvrdi da Lorencinovim paketom zakona pokušava stvoriti paralelni sustav upravljanja turizmom i marketingom u turizmu i da se njima pokušava pripremiti teren kako bi promociju Hrvatske u budućnosti obavljale privatne marketinške agencije. 'Glavni ured HTZ-a ima 350 milijuna kuna, no prošle godine nisu potrošili 70 milijuna, a ove godine 80 milijuna. I svejedno žele još novca! Neka ga daju nama pa da vide što se time može napraviti', poziva Stella.

Na pitanje je li zbilja neracionalno da se više od 25 posto sredstava turističkih zajednica troši na zaposlenike, odgovorio je tvrdnjom da je u gradovima i općinama limit postavljen na 40 posto - pa bi se toga trebalo držati i u ovom slučaju.