ŽELE DIJALOG

London i Madrid protiv slanja vojne pomoći Ukrajini

19.02.2015 u 20:24

Bionic
Reading

Španjolski i britanski ministar vanjskih poslova izjavili su u četvrtak u Madridu da se rješenje ukrajinske krize i dalje temelji na dijalogu i ne može uključivati vojnu pomoć ukrajinskim snagama

'Mislimo da u ovom času slanje vojne pomoći ukrajinskim snagama ne bi bilo korisno', rekao je Philip Hammond na tiskovnoj konferenciji sa španjolskim kolegom. Španjolski ministar Jose Manuel Garcia Margallo poželio je pak 'iskren i otvoren dijalog' i pozvao Rusiju da poštuje 'teritorijalnu cjelovitost Ukrajine'.

'Vojno rješenje nije prihvatljivo'. No, upozorio je britanski ministar, 'pridržavamo si pravo na promjenu stajališta'. 'Jasno je da si ne možemo dopustiti slom ukrajinskih snaga, premda mislim da smo još daleko od toga', dodao je Hammond.


'Velika Britanija zasad neće promijeniti stajalište o vojnoj pomoći', naglasio je, ocijenivši da to pitanje 'nije u nadležnosti Europske unije i NATO-a', nego nacionalnih vlada. Jose Manuel Garcia Margallo, koji je sličnog mišljenja, ipak je izrazio želju da 'Europska unija utvrdi jedinstveno stajalište' o toj temi.

Zapravo, 'važno je odlučiti, i EU to mora učiniti, je li Rusija strateški partner ili protivnik', rekao je. 'Ako (Rusija) želi biti partner, moramo pronaći način za političku i gospodarsku suradnju'. No 'postoji uvjet bez kojeg se ne može a to je poštovanje međunarodnog prava koje se očituje u poštovanju teritorijalne cjelovitosti Ukrajine koju je i sama Rusija prihvatila u memorandumu iz Budimpešte', dodao je.
Nešto ranije su Francois Hollande, Angela Merkel, Vladimir Putin i Petro Porošenko pozvali na nastavak provedbe dogovora iz Minska, usprkos kršenju primirja zabilježenom na pobunjeničkom istoku Ukrajine.

Barem 90 vojnika je zarobljeno a 82 su nestala u Debalcevu nakon povlačenja ukrajinskih vojnika iz tog strateškog grada na istoku Ukrajine, priopćila je u četvrtak tiskovna služba ukrajinske vojske.