atrakcija na jugu hrvatske

Ljubav Imoćana i Mercedesa ima sretan kraj: U Imotskom niče spomenik simbolu gastarbajtera

  • Autor: Damir Petranović
  • Zadnja izmjena 09.12.2018 14:37
  • Objavljeno 09.12.2018 u 11:56
Mercedes je Mercedes, a sve ostalo su auti, kaže se u Imotskom

Mercedes je Mercedes, a sve ostalo su auti, kaže se u Imotskom

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Storija o ljubavi između Imoćana i Mercedesa napokon je i službeno stigla do Njemačke, gdje je ispričana u okruglih milijun primjeraka. Magazin 'Mercedes-Benz Classic', prestižna tiskovina koja izlazi dva puta godišnje i distribuira se u preko pedeset zemalja svijeta, punih dvanaest stranica posvetio je svjetskom fenomenu gradića koji ima više Mercedesa negoli stanovnika

Glavni urednik Jochen Fischer u svom uvodniku sve je jednostavno nazvao 'Ljubavna priča', dok je novinar Jorg Heuer, očito iznimno fasciniran, detaljno ušao u korijene neobične situacije i dotaknuo se svega - od gastarbajterske povijesti grada i njegovih stanovnika, fasciniranosti njemačkom kvalitetom i statusnim simbolima, do tradicionalnih vrijednosti koje se očituju i u njegovanju obiteljskog i zavičajnog naslijeđa. Ispisao je i sjajnu turističku razglednicu Imotskoga - a ondje će, čini se, to znati iskoristiti.

'Ima nas 180 aktivnih članova i još puno sa strane, a kad dodamo i članove obitelji, velika je to snaga. Da hoćemo, možemo utjecati i na politiku u gradu!', kaže Ivan Topić Nota

'Ima nas 180 aktivnih članova i još puno sa strane, a kad dodamo i članove obitelji, velika je to snaga. Da hoćemo, možemo utjecati i na politiku u gradu!', kaže Ivan Topić Nota

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

'Evo, dobili smo zemljište i odobrenje grada, pa ćemo do prolića postavit spomenik Mercedesu. Bit će to prava atrakcija: uredit ćemo park, stavit jednu malu fontanu i pored nje suvenirnicu. Svi ćemo nešto priložit i Bogu hvala da imamo raznih slika, posuđa, simbola Imotskog i Mercedesa. Odreć ćemo se nama vrijednih stvari da sve proradi, a zaradu ćemo trošiti na pomaganje našim studentima koji nemaju para za školovanje', govori za tportal Ivan Topić Nota, predsjednik Oldtimer kluba Imotski.

'Kakav će biti spomenik? Od imotskog bijelog kamena, u prirodnoj veličini. Bit će to 'stopetnaestica', onaj isti koji su naši didovi i očevi dotravali iz Njemačke. Sad skupljamo donatore i dobrovoljne priloge. Tribat će nam oko pola milijuna kuna, ma naći će se nekako', informira nas Topić.

On i njegova obitelj također su našli mjesto u Mercedesovoj reportaži, što je sasvim logično zna li se da doslovno svaki njen član ima isti simbol na privjesku za ključeve.

U obiteljskoj ergeli nalazi se ukupno trinaest komada.

Pomenik Mercedesu u Imotskom

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Oldtimer klub Imotski

'Znaš kako se u nas kaže: Mercedes je Mercedes, a sve ostalo su auti. Evo, ja u firmi imam jedan drugi, službeni, pa ti ne mogu ni prepričat kakvih sam problema imao i koliko puta se pokvario. A skup k'o đava!', kazuje nam Topić svoje muke. S veselije strane, ponosan je na Oltimer klub Imotski i sve akcije koje provode. Svjesni su svoje snage.

Kolinda Grabar Kitarović za posjeta Imotskom prošlog ljeta nije odoljela isprobati Mercedesov oldtimer

Kolinda Grabar Kitarović za posjeta Imotskom prošlog ljeta nije odoljela isprobati Mercedesov oldtimer

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

'Ima nas 180 aktivnih članova i još puno sa strane, a kad dodamo i članove obitelji, velika je to snaga. Da hoćemo, možemo utjecati i na politiku u gradu!', smije se naš sugovornik. To mu ipak nije ambicija: društvo je sada fokusirano na podizanje spomenika, već i danas primjećuju porast interesa stranih turista. Prije svega, dakako, Nijemaca.

Don Ivan Turić

Don Ivan Turić

Izvor: Pixsell / Autor: Tino Juric/PIXSELL

'Švabo je to, sve zna i sve ga zanima. Imamo ti mi u Imotskom skoro petsto vila s bazenom, evo i ja gradim jednu da mogu ostavit dici u nasljedstvo', obavještava nas Topić i upućuje na drugog sugovornika. On je, kaže, gigant za Mercedese, najveći kolekcionar u Hrvatskoj.

Don Ivana Turića (78) u gradu i oko njega vidjet ćete u izvanredno očuvanoj 'Pagodi 280', kabrioletu iz 1969. godine. Fasciniranost Mercedesom traje odavno, još otkako je bio na svećenićkoj službi u Argentini.

'Imao sam tamo jednog rođaka, plastičnog kirurga koji je imao puno novca i često mi davao poklone, a ja sam sve skupljao da ovdje otvorim muzej i poklonim ga svome gradu. A i Mercedes je jedan oblik umjetnosti, zar ne? To ne treba prodavati, nego čuvati', priča nam don Ivan. Kaže da mu je u početku naprosto bilo najjeftinije voziti baš Mercedese jer ih je bilo u izobilju i mogao si ih nabaviti jeftino, no već prve iduće generacije postale su svjesne vrijednosti baš tih, starijih 'merđana'.

Župnik ih, kaže, ima negdje petnaestak.

  • +6
  • +3

Oldtimeri u Imotskom

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

'Moja životna misija je činiti dobro i Boga približiti ljudima, a sve drugo je manje važno, obična sitnica. Bog je u svakom čovjeku stvorio jedno dijete koje se želi igrati, a Mercedesi su, eto, moje igračke. Da se opet rodim, znao bih da sam u ovom životu bio sretan, pa i sa osamdeset godina. Sretan kao pravo dijete', ispraća nas don Ivan.

  • +6
  • +3

Imotski - turistička ponuda

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!