negativan utjecaj na zdravlje

Europski parlament usvojio rezoluciju, je li ljetnom i zimskom vremenu došao kraj?

08.02.2018 u 12:56

Bionic
Reading

Europski parlament je u četvrtak usvojio rezoluciju kojom predlaže odustajanje od pomicanja sata

Europska povjerenica za promet Violeta Bulc tijekom rasprave u Europskom parlamentu poručila je da bi dopuštanje državama članicama da slobodno odluče primijeniti nekoordinirane promjene računanja vremena bilo štetno za jedinstveno tržište.

>>> Evo zašto eurozastupnici žele što prije ukinuti ljetno računanje vremena

Zagovornici ukidanja smatraju da pomicanje sata ima negativan utjecaj na zdravlje, uzrokuje pad produktivnosti na radnom mjestu, krave daju manje mlijeka, a iako je mjera uvedena zbog uštede energije, taj cilj nikad nije ispunjen.

Zastupnici su zapravo odlučivali o promjeni Direktive koja definira ljetno vrijeme kao razdoblje u godini tijekom kojeg se satovi pomiču za 60 minuta unaprijed u odnosu na ostatak godine, a takva praksa ujednačeno se provodi u svim državama članicama EU-a.

Tijekom glasovanja, kako je naveodeno u priopćenju iz Ureda hrvatskog europarlamentarca Davora Škrleca, zastupnici su uloženim amandmanima usvojili konačni tekst rezolucije kojom se poziva Komisiju da pristupi temeljitoj analizi Direktive i, ukoliko je potrebno, izradi prijedlog za njenu reviziju.

Zastupnik Davor Škrlec, kao član radne skupine sastavljene od pojedinih zastupnika iz svih osam političkih grupacija Europskog parlamenta iz različitih država članica, zalaže se za ukidanje polugodišnjeg pomicanja sata jer smatra kako je ta praksa zastarjela i ide na štetu građanima

Tijekom listopada 2016. godine njegov ured proveo je istraživanje treba li takvu praksu zadržati ili prekinuti u Hrvatskoj, pri čemu se 85% ispitanika izjasnilo kako je potrebno ukinuti ljetno i zimsko računanje vremena navodeći štetne razloge poput zdravstvenih tegoba, problema u prometu i poteškoća pri izvršavanju svakodnevnih obaveza.

  • +6
Davor Škrlec Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

'Današnjom rezolucijom o ljetnom računanju vremena htjeli smo poslati snažan poziv Europskoj komisiji kako je došlo vrijeme da zaustavimo štetnu praksu pomicanja kazaljki na satu dvaput godišnje. U svrhu bolje regulacije, potrebno je ukinuti ili mijenjati zakone koji nemaju željeni učinak ili su čak štetni za mnoge građane. Brojne studije, uključujući i studiju koju je dao izraditi Europski parlament u listopadu prošle godine, nisu uspjele dokazati nikakve pozitivne efekte promjene sata, no utvrdile su negativne efekte na ljudsko zdravlje, poljoprivredu i sigurnost u prometu. Prednosti takve prakse su tek marginalne dok su negativne posljedice za zdravlje mnogo ozbiljnije nego što smo smatrali do sada',  rekao je Škrlec.

Prema nedavnim istraživanjima devet europskih sveučilišta, promjena vremena uzrokuje zdravstvene probleme za oko 20% Europljana. To uključuje prvenstveno umor, pospanost i dezorijentaciju, probavne smetnje, migrene i depresiju, kao i srčani udar. Neprirodna promjena ritma spavanja također može djelovati kao pokretač genetski uvjetovanih bolesti poput pretilosti ili dijabetesa, a velike probleme proživljavaju i osobe s autizmom.

"Europska komisija zanemaruje istraživanje negativnih utjecaja i odbija djelovati, tvrdeći kako države članice moraju napraviti prvi korak. Države članice, pak, tvrde da je Komisija odgovorna, što dovodi do stalnog prebacivanja odgovornosti. Je li potrebno pokrenuti europsku građansku inicijativu da se sakupi milijun potpisa građana pa da se tek tada u Europskom parlamentu i Komisiji ovo pitanje počne razmatrati kao važno pitanje, a ne kao nevažno kako pojedini zastupnici ističu." - poručio je za kraj zastupnik Škrlec povjernici za promet, Violeti Bulc, tijekom današnje rasprave na plenarnoj sjednici.