informacije o podmornicama

Litva i Norveška razmijenili špijune s Rusijom

15.11.2019 u 15:43

Bionic
Reading

Litavski predsjednik Gitanas Nauseda pomilovao je dva osuđena ruska špijuna, objavio je u petak njegov ured, a šef litavske obavještajne službe potvrdio je da su uspješno razmijenjeni za državljane Litve i Norveške

Osuđeni Nikolaj Filipčenko i Sergej Moisejenko dobili su oprost i oslobođeni su služenja preostalog dijela kazne, navodi se iz ureda predsjednika.

Dosad su odslužili dvije godine, piše agencija dpa.

Ravnatelj litavske obavještajne službe Darius Jauniskis rekao je da su Rusi razmijenjeni za dvojicu državljana Litve i državljanina Norveške.

"Ovaj petak uspješno je provedena operacija razmjene. Litavski državljani Jevgenij Mataitis i Aristidas Tamosaitis te norveški državljanin Frode Berg stigli su u Latviju", rekao je novinarima direktor litavske obavještajne službe, prenosi agencija France presse.

Dodao je da je razmjena obavljena na litavskom graničnom prijelazu.

Norvežanin je bio u Rusiji osuđen ove godine po optužbama da je prikupljao tajne informacije o ruskim podmornicama, a Litavci Mataitis i Tamosaitis osuđeni su na tri godine pod optužbama da su prikupljali informacije za litavsku vojsku.

Odnosi između Rusije i Litve, dviju bivših sovjetskih država, osobito su napeti od 2014., kada je Rusija pripojila ukrajinski poluotok Krim.