KRENULO TISKANJE

Listić za predsjedničke izbore je gotovo isti kao i za prošle, samo malo veći zbog više kandidata

12.12.2019 u 16:14

Bionic
Reading

Počelo je tiskanje glasačkih listića za prvi krug predsjedničkih izbora 22. prosinca. Tiskat će se više od 3,8 milijuna glasačkih listića, a Ministarstvo uprave točan broj birača i biračkih mjesta objavit će u petak

Listići se tiskaju na formatu B4, a zbog broja kandidata (11) bit će nešto veći u odnosu na prošle predsjedničke izbore, kad su bila tek četiri kandidata.

U gornjem desnom kutu stoje imena organizatora izbora, Republika Hrvatska i Državno izborno povjerenstvo (DIP). U zaglavlju velikim tiskanim slovima u dva reda stoji da je riječ o glasačkom listiću za izbore za predsjednika Hrvatske. Većim fontom masnim crnim tiskanim slovima piše 'glasački listić', a ispod nešto manjim fontom, također velikim tiskanim slovima: 'za izbor predsjednika Republike Hrvatske'.

Potom stoji napomena o načinu na koji se popunjava listić, a to je da se zaokruži redni broj ispred imena kandidatkinje ili kandidata za kojeg se glasa.

Istaknimo i ono što ne piše - to da se glasanje obavlja osobno i da se glasa samo za kandidate navedene na glasačkom listiću. Nevažećim glasačkim listićem smatra se: nepopunjeni glasački listić, glasački listić koji je tako popunjen da se ne može sa sigurnošću utvrditi za kojeg je kandidata birač glasao i glasački listić na kojem je birač glasao za dva ili više kandidata.

Potom, na listiću su jedan ispod drugoga navedeni po abecednom redu i numerirani brojevima od 1 do 11 kandidati - od Nedjeljka Babića koji se nalazi pod rednim brojem jedan do Miroslava Škore koji je posljednji, 11. Također, uz imena kandidata navedene su stranke koje su ih nominirale ili se navodi da se radi o nezavisnim kandidatima. Listić ima i žig, ali i serijski broj po kojem se može provjeriti njegova valjanost.

'Naručili smo onoliko glasačkih listića koliko je u trenutku narudžbe bilo birača u registru, bez ikakve sugestije da će odaziv biti ovakav ili onakav', kazala je novinarima potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Vesna Fabijančić Križanić u srijedu.

Naručeno je 3.825.000 listića i cijena po listiću je 38 lipa, što s PDV-om iznosi 1.816.875 kuna.

Uz glasačke listiće, DIP je naručio tiskanje ostalog izbornog materijala: zapisnike biračkih odbora, izbornih povjerenstava, plakate. S Narodnim je novinama, kao i za svake izbore, dogovorena izrada glasačkih kutija različitih dimenzija, manje za biračka mjesta s manje birača, veće za mjesta gdje je birača više.

Tiskani glasački listići prvo idu u inozemstvo, u Hrvatskoj će do biračkih odbora doći dan prije izbora, dan-dva prije do izbornih povjerenstava.

Fabijančić Križanić otkrila je da je DIP za predsjedničke izbore osigurao glasanje za slijepe birače, njih 90-ak. Ti će birači moći glasati i pomoću matrice i listića na Brailleovu pismu.

  • +2
Tiskanje listića za predsjedničke izbore Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX