bivši ministar

Linić odgovorio predsjedniku: 'Milanović i dalje laže'

19.07.2023 u 09:27

Bionic
Reading

Milanović se ponovo vratio na priču oko smjene ministra Slavka Linića, u vrijeme kad je on bio premijer, u kontekstu 'pranja novca', rekavši da je opasna laž da su neke tajne službe progonile Linića jer kasnija istraga u mandatu ministra Vlahe Orepića nije pokazala ništa. A progovorio je i o slučaju sporne predstečajne nagodbe za tvrtku Spačva u Linićevu mandatu. Linić tvrdi da predsjednik laže

Milanović je o slučaju predstečajne nagodbe za tvrtku Spačva rekao da je kao premijer tražio da se objasni zašto je firma, u kojoj se kao kupac pojavljuje intimni prijatelj Slavka Linića, dobila pod takvim uvjetima mogućnost da kupi firmu u predstečajnoj nagodbi gdje je pod dug uračunato zemljište koje je predstečajno vijeće procijenilo na ekstremno visok iznos. Sada Slavko Linić odgovara i kaže da je sve što predsjednik govori laž, piše Novi list.

'Prvo, prijavu protiv mene je bio napisao riječki PNUSKOK po nalogu Milanovića, tvrdnjom da sam nosio milijun dolara u Ameriku kćeri svoje supruge i da imam kuću u Švicarskoj, no kasnije je ministar Orepić službeno zatvorio taj slučaj jer u njemu zaista nije bilo – ništa. Pritom je PNUSKOK slijedio policijskim presretačima mene i moju suprugu, jer nisu shvatili odakle mi dokumenti iz PNUSKOK-a, gdje sam vidio lažnu prijavu.

Pratili su i mog prijatelja Jozu Kalema, koji uopće nije sudjelovao u predstečajnom procesu u Spačvi, nego se kasnije pojavio na natječaju za tvrtku Česma, koju je kupio, obnovio posao i zaposlio 250 ljudi. Što se same Spačve tiče, vjerovnici u predstečajnoj nisu ništa otpisali nego su se namirili podjelom imovine, nekretnina, a cijenu je procijenio ovlašteni sudski vještak. Kad je Milanović počeo pritiskati da to nije realna cijena, DORH je preporučio drugog vještaka, i on je dao potpuno istu procjenu.

  • +19
Slavko Linić Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

Ja sam sam protiv sebe podigao prijavu kod DORH-a da se utvrdi istina i procjena njihovog stručnjaka je bila ista. Sve je bilo čisto, a Milanović i dalje laže. Trn u oku smo mu i ja i Kalem, jer nije nikad imao nikakav razlog da me smijeni osim osobnog animoziteta. A nijedna od te dvije priče nikad nije imala sudski epilog, sve je čisto.

Dapače, ja sam spasio 650 radnih mjesta u Spačvi kroz predstečajnu nagodbu, a onda je Kalem još kasnije zaposlio 250 ljudi – sve na javnom natječaju kao najpovoljniji ponuđač. Uostalom, i da sam htio intervenirati za Kalema, nisam mogao. Ja sam bio na 'pas mater' sa šefom Hrvatskih šuma, jer sam kao ministar bio protiv izvoza trupaca', kaže Slavko Linić, uz zaključak da nije htio biti poslušan Milanoviću i zato se sve ovo i dogodilo. 'On je taj koji je po stranci bio mešetario sa svojim bratom pa je morao skretati pažnju s toga', tvrdi Linić.

Bivši ministar se referirao i na aferu HEP te je poručio aktualnom šefu HEP-a Frani Barbariću da bi bilo najbolje da sam ode. Smatra da nije trebao izvršiti odluku Vlade, nego se koristiti zdravim razumom. Zato očito nije zavrijedio da kao predsjednik uprave dalje vodi HEP, to je jasno, kaže Linić.

Istražitelji USKOK-a upali u HEP Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

'Ako HEP i Barbarić nisu imali gdje skladištiti višak plina, nisu ga smjeli dalje ni kupovati, ni preprodavati. Pa nije uredba Vlade Biblija, to je pitanje zdravog razuma', zaključio je Linić