POSTUPAK PROTIV ŠEGONA

Linić: Neka institucije rade svoj posao

23.01.2014 u 15:59

Bionic
Reading

Institucije neka rade svoj posao, ponovio je ministar financija Slavko Linić na pitanje o pokretanju istražnog postupka protiv njegovog pomoćnika Šegona nakon sjednice Vlade, kad je već bilo poznato da je Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa obznanilo da je protiv Branka Šegona pokrenut postupak zbog mogućeg sukoba interesa.

Upitan ima li povjerenje premijera, Linić je odgovorio: 'To vi ocijenite, mislim da ga imam, jer obavljam samostalno sve poslove iz svoje nadležnosti'.

Prije sjednice Vlade Linić je izjavio da policija u HBOR-u provjerava i kredit dodijeljen njegovom pomoćniku Branku Šegonu. Pozvao je institucije da odrade svoj posao.

Ulazak kriminalističke policije u prostorije HBOR-a kratko i vrlo suzdržano su komentirala dvojica ministara: Gordan Maras i Ranko Ostojić

Ministar obrta i malog poduzetništva Gordan Maras novinarima je odgovorio kako zna o kriminalističkoj istrazi u HBOR-u isključivo iz medijskih napisa.

'Imam saznanja ista kao i vi. Policija je ušla u HBOR i provedi izvide po nalogu institucija ove države', rekao je Maras. Na pitanje ima li podršku premijera Milanovića u svojem forsiranju promjena u poslovanju HBOR-a, Maras je odgovorio: 'Institucije koje troše novac poreznih obveznika moraju biti transparentne u svom poslovanju. Budući da se zalažem za to, sigurno imam podršku premijera.'

Na pitanje podržava li premijer i Slavka Linića kad je HBOR u pitanju, Maras je rekao kako misli i da se ministar Linić zalaže za iste stvari, a to su transparentnost i odgovornost u trošenju državnog novca.

Po čijem je nalogu krim-policija ušla u HBOR, pitali su novinari ministra policije Ranka Ostojića. 'Pa, Državnog odvjetništva', rekao je ministar Ostojić. Pritom je upozorio novinare da ne mogu očekivati da im ministar unutarnjih poslova otkriva detalje kriminalističke istrage jer ministar ne smije pokretati ni zaustavljati istrage.

Hina je, pozivajući se na policijske izvore, objavila da policija po nalogu Državnog odvjetništva provodi kriminalističko istraživanje vezano uz više kreditnih transakcija odobrenih posljednjih nekoliko godina za koje se sumnja da su provedene mimo propisanih pravila ili procedure.

I dok mediji nagađaju da se provjerava kredit koji je odobren tvrtki povezanoj s pomoćnikom ministra financija Brankom Šegonom, političari iz redova vladajućih u Hrvatskom saboru sinoć uglavnom nisu bili voljni komentirati ovaj slučaj.

I bivši HDZ-ov ministar financija Ivan Šuker, koji sjedi u Nadzornom odboru HBOR-a, izbjegao je sinoć komentirati prisutnost policije u toj financijskoj instituciji.

Za razliku od njih, slučaj je za Hinu prokomentirao laburist Branko Vukšić, kazavši da je ono što se radilo u HBOR-u sasvim sigurno protiv morala i nekih demokratskih običaja. 'Konačno se moraju donijeti zakoni u kojima biznis i političari neće biti spojeni', ocijenio je.