JAVNI DUG IZVAN KONTROLE

Linić nas zadužuje za još pola milijarde kuna

Bionic
Reading

Nakon žestokog okršaja ministra financija Slavka Linića sa stručnjacima Instituta za javne financije (IJF) oko (ne)upravljanja javnim dugom, država će prvi put ove godine izaći na novčano tržište

Prema objavljenom pozivu, Ministarstvo financija planira tjedno zaduženje od 400 milijuna kuna i deset milijuna eura, no ako je suditi po proteklih nekoliko mjeseci, država će ponovno premašiti plan iskorištavajući iznimno niske prinose i činjenicu da banke i ostali ulagači radije novac daju državi nego građanima i tvrtkama, piše Poslovni dnevnik.

Iznos od 400 milijuna kuna država planira posuditi na najdulji mogući rok na novčanom tržištu od godine dana, jednako kao eurski iznos. Budući da su za ta dospijeća najviše interesa iskazuju i investitori, uz obilje likvidnosti na tržištu, prošlotjedni prinos jednogodišnjih trezorskih zapisa blago je pao na 2,4 posto.


Premašivanje plana zaduživanja po trezorskim zapisima gotovo na svakodnevnoj bazi ponešto govori o kredibilnosti najava Ministarstva financija kad je posrijedi kratkoročni dug koji je malo-pomalo dosegnuo 21 milijardu kuna. No činjenica da je Vlada u samo tjedan dana na, ni više ni manje, nego dvije telefonske sjednice povećala javni dug za četiri milijarde kuna nagnala je stručnjake Instituta za javne financije Antu Baju i Marka Primorca da se otvoreno upitaju 'Gospodo, gdje je strategija upravljanja javnim dugom?'.

Više pročitajte ovdje