KRITIZIRAO I SDP I VLADU

Linić: 'Milanović predsjednik? Pa to bi bila sramota za Hrvatsku'

18.09.2017 u 11:12

Bionic
Reading

Iako je danas umirovljenik, bivši ministar financija Slavko Linić i dalje je autoritet i u ekonomiji, i u politici. U situaciji u kojoj je HDZ-ova vlada odustala od nekih ključnih reformi, a njegova bivša stranka SDP grca u problemima i slabom rejtingu, s Linićem je Novi list razgovarao o nekima od gorućih tema

Govoreći o porezu na nekretnine, Linić je kazao kako i dalje smatra da je taj porez Hrvatskoj potreban. 'Neto plaće su niske, bruto visoke, i ljudi se iseljavaju, a porezna osnova je sve uža. Zato je porez na nekretnine, koji bi evidentno zakačio bogate, sigurno jedini ispravan supstitut za državu. Valjda u Hrvatskoj ipak imamo puno više onih koji su radnici i žive od plaće nego elite i bogataša koje bi ovaj porez zakačio. Nažalost, ova Vlada isto to nije znala iskomunicirati. Preplašili su se reakcije javnosti, koja nije bila dovoljno pripremljena', kazao je Linić za Novi list.

Linić je dao i ocjenu Plenkovićeve Vlade. 'Teško bi tu bilo dati dobru ocjenu – odustali su od svih reformi, nisu popravili odnose niti s jednim od susjeda, a najvažnije, i dalje nema investicija i svježeg kapitala. Administracija nije ništa efikasnija nego prije, a i pravosuđe je ostalo jednako sporo, što je najveći problem za gospodarstvo. Jedino turizam ne stoji loše. Uz ove rezultate, ocjena je vrlo slaba, ali dodatni problem je što opozicija ne postoji', rekao je Linić.

No, nije zadovoljan ni svojom bivšom strankom SDP-om. Čudi se što su SDP-u protiv lex Agrokora, kurikularne reforme i poreza na nekretnine jer su to sve, kaže, SDP-ovi projekti.

Bernardić nije jedini problem SDP-a, dodaje. 'SDP sve manje vrijedi. Nema rada, edukacije, novih kadrova, kreiranja politika. U Račanovo vrijeme mi smo zajedno s privrednicima i sveučilišnim profesorima pisali programe, sjedili smo i svi zajedno radili na tome. Tako se fžormiraju kadrovi. Sad je samo bitno tko je podoban i koga predsjednik »voli«. Naravno, trenutačno najveću odgovornost za takvo stanje snosi Bernardić, koji je predsjednik', kaže Linić.

Slavko Linić u Saboru Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Komentirao je i spekulacije o zoranu milanoviću kao predsjedničkom kandidatu. 'Nažalost, neki novinari i mediji i to guraju. Dakle, možeš biti neuspješan, loš, bahat, neradnik, konfliktan, i svejedno si dobar. Za mene je to sramota za Hrvatsku', kaže Linić.

'On je zloupotrebljavao pravni sustav protiv mene! A uz to, predsjednik države mora biti diplomat, a Milanović je sve osim dobrog diplomata. Pa on bi nas za mjesec dana gurnuo u sukob sa Slovenijom ili Srbijom. Zar smo zaboravili njegove ispade?! Milanović je čovjek koji stvara sukobe. Čak je i aktualna predsjednica bolja za moj pojam, ona barem smiruje stvari. Što će Hrvatskoj više konflikti, pa trebaju nam mir i stabilnost. Što mi mislimo o svojoj državi, ako bismo to dopustili? Pa ako SDP i ne bude imao svog kandidata, pa što. Milanović to sigurno ne smije biti', rekao je Linić.