INCIDENT U SABORU

Lijevi dio oporbe i Most napustili sjednicu zbog Reinera, teške su riječi pale

29.06.2023 u 16:19

Bionic
Reading

Lijevi dio oporbe i zastupnici Mosta napustili su u četvrtak popodne saborsku sjednicu nezadovoljni načinom kako ju je vodio potpredsjednik Sabora Željko Reiner (HDZ) smatrajući da je Daliji Orešković neopravdano dao tri opomene, a poslije joj izrekao mjeru udaljenja sa sjednice u dvostrukom trajanju

Tijekom rasprave o inicijativi SDP-a i Možemo da se osnuje istražno povjerenstvo zbog curenja osobnih podataka dužnika iz agencija za naplatu potraživanja, Reiner je Orešković (Centar) dao tri opomene zbog toga što je, kao je smatrao, HDZ-ove Damira Habijana i Josipa Borića nazvala glupanima.

"Kada mora Habijan i Borić ovako glupo, onda i ja moram promijeniti ono što sam htjela pitati kolegicu Benčić", rekla je Orešković tijekom rasprave dok ju je Reiner opominjao kako ne može nekome govoriti da je glup.

Tražeći da joj vrati "oteto vrijeme" za repliku, Orešković je poručila da joj Reiner "ne može i vrijeme krasti, kada ste sve drugo u ovoj državi popljačkali do korijena".

Nakon toga Reiner joj je dao drugu i odmah treću opomenu te oduzeo riječ do kraja rasprave o toj temi. Orešković je i dalje izražavala nezadovoljstvo što joj je "Reiner upao u repliku", a potpredsjednik Sabora joj je nakon toga izrekao mjeru udaljenja sa sjednice za današnji dan.

"Moram reći da vi naprosto niste normalni", poručila je Orešković, a Reiner joj je izrekao mjeru udaljenja sa sjednice s dvostrukim trajanjem. Orešković je pak najavila da će tražiti da o toj povredi Poslovnika raspravlja saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav. "Imate svo pravo da to napravite", poručio joj je Reiner.

Grbin (SDP) stao u obranu Orešković: Nemate pojma

U obranu Orešković stao je SDP-ov Peđa Grbin koji smatra da Reiner nije Orešković trebao davati opomene, a kada se nije željela udaljiti sa sjednice, trebao je, kaže, prekinuti sjednicu. "Vi pojma nemate kako se vodi sjednica i silujete Poslovnik", rekao je Grbin i pozvao zastupnike da ne prisustvuju sjednici dok je vodi Reiner. Tom pozivu se odazvala lijeva oporba, osim Željka Pavića i Marine Opačak Bilić (Socijaldemokrati), a Reiner je odredio stanku.

  • +10
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Povod svemu je bila replika HDZ-ovog Damira Habijana koji je kazao da "nije pročitao" inicijativu SDP-a i Možemo da se osnuje istražno povjerenstvo zbog curenja osobnih podataka dužnika iz agencija za naplatu potraživanja, koju je potpisalo 18 zastupnika. Naveo je da SDP i Možemo! u tom prijedlogu imaju članak 8. koji je "preslikan" iz njihovog prijedloga iz 2021. kada su tražili osnivanje istražnog povjerenstva za poslijeratnu obnovu kuća.

"Ne može se niti jednim amandmanom, koji je najavila Benčić, niti jednom 'zakrpom' izbrisati vrlo jasna sramota", poručio je.

Nakon stanke Most je tražio da se sjednica prekine jer nije bilo predlagatelja. "Prekinite, ako to ne učinite otići ćemo i mi", rekao je Reineru Nikola Grmoja. Miro Bulj pozvao ga je pak da odredi još jednu stanku, povuče izrečene opomene i da se onda rasprava nastavi, no Reiner to nije prihvatio pa su Bulj i Grmoja napustili sabornicu.

Da ne treba prekidati raspravu poručili su HDZ-ovi Marija Jekovac i Josip Borić. "To što nema predlagatelja, govori o njima i njihovoj ozbiljnost. To pokazuje kako se odnose prema nama i građanima". rekla je Jelkovac. "Mi smo ovdje i želimo raspravljati", dodao je Borić.