ZA NE VJEROVATI

Lijek koji će produljiti život na 140 godina?!

01.07.2010 u 11:25

Bionic
Reading

Znanstvenici su u ledu Jakutije pronašli bakteriju koja bi mogla otkriti tajnu eliksira dugovječnosti kojim bi se ljudski život produljio na 140 godina

Ruski je tim nekim kemikalijama koje sadrži Baccilus F pronađen u području oko planine Mamontova već uspio gotovo udvostručiti trajanje života miševa i muha. Stručnjaci vjeruju da bi se istom tehnikom ljudski život

mogao produljiti na 100 do 140 godina.

Voditeljica istraživanja Anatolija Bruškova iz Ruskog instituta za kemijsku biologiju u Novosibirsku kaže da je njezin tim bio zapanjen rezultatima eksperimenta u kojem je ekstrakt bakterije ubrizgan životinjama.

'Istraživanje je još u ranoj fazi, međutim ako djeluje na miševe i muhe, ne vidim razloga zašto ne bi i na druge životinje i ljude', rekla je Bruškova.

Glasnogovornica instituta Nadežda Mironova objasnila je da je tim ubrizgao ekstrakt u mišićno tkivo miševa.

'Imali smo kontrolnu skupinu miševa čije je očekivano trajanje života 589 dana. Nakon što smo pokusnim primjercima dali injekcije ekstrakta bakterije, život im se u prosjeku produljio za 308 dana. Živjeli su 906 dana, dok su primjerci iz kontrolne skupine ugibali više od godinu dana ranije', rekla je Mironova.

Studija je pokazala da su tretirane životinje također bile zdravije, snažnije i aktivnije.

Bruškova kaže da će njezin tim nastaviti istraživanja koja bi trebala rezultirati kliničkim testiranjem. 'Želimo vidjeti može li se iz bakterije razviti lijek', objasnila je ruska znanstvenica.