U OPASNOSTI ZDRAVI

Liječnik pita: Smijem li prijaviti širitelja side

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 23.12.2008 10:15
  • Objavljeno 23.12.2008 u 08:03
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Dr. sc. Branko Kolarić poslao je još prije trinaest mjeseci upit pravnoj službi Hrvatskog zavoda za javnog zdravstvo, u kojem je radio kao voditelj Odsjeka za HIV. Zanima ga što može i smije učiniti kad sazna da netko namjerno prenosi spolne bolesti

Isto je pitao i Etičko povjerenstvo Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Nacionalno povjerenstvo za AIDS te Referalni centar za AIDS. Odgovore, kaže dr.sc. Kolarić, do danas nije dobio. 'Navedena tijela zasad još rade na izdavanju preporuke', ispričao je za Večernji list.

Vlasta Emer iz pravne službe HZJZ-a kaže da je dr. Kolarić dobio traženi odgovor, no usmeno.

Branko Kolarić poslao je upite, kaže, jer se ponekad pojavi sumnja da netko namjerno širi bolest, što se, pak, otkrije iz razgovora s osobama koje su došle na testiranje.

'Praktički sve osobe kojima je utvrđena infekcija HIV-om pridržavaju se mjera nužnih za zaštitu svog zdravlja, kao i zdravlja drugih, ali povremeno se dogodi da osobe koje znaju da su zaražene HIV-om ili drugom spolno prenosivom bolešću o tome ne obavijeste svoje partnere te stupe u spolne odnose bez prezervativa', rekao je dr. sc. Kolarić, ne želeći govoriti koliko se često takva sumnja javlja niti koliko je osoba dosad namjerno prenosilo bolest te iz kojeg miljea one dolaze. Prema nekim neslužbenim informacijama, takav se slučaj dogodi jednom godišnje.

Bilo je priča, prošle godine čak i anonimnih poziva u redakciju Večernjeg lista, da se jednog homoseksualca sumnjiči da namjerno prenosi bolest. Spominjala se i oboljela prostitutka čiji su klijenti kazali da sumnjaju da ih je ona zarazila.

Kada sazna za takve informacije, a ne proslijedi ih mjerodavnim institucijama, liječnik čini kazneno djelo. Ako sumnja, liječnik je dužan prijaviti, pa makar i anonimno. 'Prijave se mogu proslijediti ili odvjetništvu ili policiji. Da će podaci prijavitelja i navodnog sumnjivca ostati tajni, zajamčeno je zakonom', objašnjeno je u DORH-u.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi